Produkter för personbilar / Van / 4x4

New content item

Däck till el- och hybridbilar - allt du behöver veta

De bästa däcken till el- och hybridbilar

El- och hybridbilar med låga utsläpp driver utvecklingen mot en värld med lägre Co2 utsläpp. Däck med optimerat rullmotstånd bidrar dessutom till en mer klimatvänlig körning. Det betyder att det är dags att lära sig mer om de högteknologiska däcken som gör att vi rullar in i en utsläppsfri framtid. Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt, men vi måste fokusera på vissa aspekter av däckets egenskaper för att säkerställa optimal prestanda för elbilar. Beroende på fordonet kan kraven på däcken variera från obetydliga till betydande.


New content item

Högre vikt innebär längre bromssträcka medan det höga vridmomentet innebär mer däckslitage

Jämfört med klassiska bilar med förbränningsmotorer minskar elbilar motorljud, utsläpp, underhåll och driftskostnader. En konsekvens av de många fördelarna med elfordon är dock en betydande viktökning. Batterierna är tunga och den högre vikten belastar bilens däck rejält.

Elmotorns höga och direkta vridmoment har både en positiv och negativ sida. Å ena sidan betyder det en omedelbar acceleration. Å andra sidan ökar det direkta vridmomentet belastningen på däcken.

Se vår däckexpert Nels prata om vad däcken betyder för elbilar:


Start

Våra innovativa Continental-däck ställs inför tre utmaningar när det gäller elbilar:

  • Däck till elbilar behöver klara av en tyngre belastning och samtidigt klara av det höga och direkta vridmomentet vilket leder till mer däckslitage. Därmed behöver vi utveckla däck med starkare konstruktion och som innehåller mer robusta gummiblandningar.
  • Eftersom den ökade fordonsvikten leder till längre bromssträcka så behöver vi lägga ännu större vikt vid att utveckla ett optimalt grepp.
  • Med högt och omedelbart vridmoment, ökad vikt, efterfrågan på lång räckvidd och låga utsläpp kommer ett ännu större behov av att utveckla däck med minimalt rullmotstånd. Utöver det måste däcket även leverera den förväntade komforten och köregenskaperna.

Däckguide till el- och hybridbilar

Att välja rätt däck till din elbil är avgörande för att få optimal räckvidd, bromsprestanda och livslängd på däcken. Här är tips som du bör fundera över när du köper nya däck till en el- eller hybridbil:

New content item

Köp rätt däck till din elbil

Kom ihåg att ge din nya el- eller hybridbil rätt förutsättningar genom att komplettera med däck som är utvecklade för din typ av bil. Continentals premiumdäck med den senaste teknologin uppfyller alla de krav som finns för dagens elbilar. 


Kontrollera däckens belastningsindex

Att köpa däck som klarar av bilens vikt är alltid viktigt, men det är direkt avgörande när du väljer däck till just en elbil. På grund av elbilarnas vikt behöver du helt enkelt starkare däck. Du kan till exempel överväga däck som är märkta med XL eftersom de har utvecklats speciellt för bilar med tyngre vikt. 


Däck med lågt rullmotstånd

Däckets rullmotstånd får ännu större betydelse för elbilar. Lägre rullmotstånd innebär ökad räckvidd och högre effektivitet. Vårt EcoContact ™ 6 har en optimal balans mellan däckstorlek och dess konstruktion. Den högteknologiska gummiblandningen gör att däcket anpassa sig optimalt efter olika vägförhållanden, vilket i slutändan förbättrar däckets rullmotstånd och därmed även bilens räckvidd.


Optimalt grepp för kortare bromssträcka

Mer vikt innebär också längre bromssträcka. Ett bra däck kan kompensera för det, så det är viktigt att använda bästa möjliga gummiblandning. Continentals EcoContact™ 6 förlitar sig till exempel på sin Green Chilli 2.0-gummiblandning som ger förbättrad bromsprestanda, även för tyngre elbilar. 


Sänk vägbullret

I avsaknad av motorljud bidrar däck med låg ljudnivå till en komfortabel och tyst körupplevelse genom att minska mängden däckbuller som överförs till kupén. Vår däckteknik ContiSilent™ är en bullerreducerande teknik som är utformad för att minska kupébullret vilket leder till ökad komfort. ContiSilent™ hjälper till att minska bullret med upp till 9 dB (A), beroende på fordonstyp, hastighet och typ av vägunderlag. Tekniken finns tillgänglig till EcoContact™ 6 och passar till vanliga fälgar.


Robusta gummiblandningar klarar av det höga vridmomentet

Elbilar kan skryta med omedelbart vridmoment, vilket betyder att de accelererar så fort du sätter foten på pedalen. Det höga och omedelbara vridmomentet kan dock öka däckslitaget. Förutom bra grepp och slittålighet behöver gummiblandningen som används till elbilar även ha ett lågt rullmotstånd.

EcoContact™ 6 – vårt bästa däck för el- och hybridbilar

Continentals däckutvecklare har tagit sig an utmaningarna i den nya revolutionen bland bilar där alltfler är helt eller delvis eldrivna. EcoContact™ 6 hanterar de specifika utmaningarna med högre vikter på ett alldeles utmärkt sätt. Däcket hjälper till att balansera behovet av lågt rullmotstånd, bra grepp och hög stabilitet. Continentals andra premiumdäck som exempelvis PremiumContact™ 6SportContact™ 7 och UltraContact uppfyller även dem de högt ställda kraven som gäller för dagens elbilar.

Ta väl hand om dina däck

För att öka livslängden på el- och hybridbilars däck så är underhåll särskilt viktigt. Som med alla andra däck bör du regelbundet kontrollera lufttrycket på dina däck minst en gång per månad och justera vid behov. Korrekt hjulinställning minskar slitaget på däcken och bör kontrolleras var 6: e månad, eller tidigare om du har kört på en trottoarkant, hål i vägen eller annat hinder. En expert kan undersöka dina däcks slitage och kommer att rekommendera en justering eller en däckrotation vid behov.

När du behöver byta dina däck som satt på bilen från fabrik så bör du försöka byta till samma typ av däck. Anledningen är att dessa däck är specifikt utvecklade för elbilar och dessutom utvecklade specifikt för bilmodellen som du kör. Ungefär 40% av alla elbilar som tillverkas i Europa levereras med Continental-däck. Vi levererar originalutrustade däck till bland annat Tesla, Polestar, KIA samt Volkswagen ID.3.

Hitta de perfekta Continental-däcken till din bil

Däckblandning

Däckblandning

Vad finns i dina däck?

Läs mer här

Vilken däckstorlek passar min bil?

Däckstorlek

Att välja rätt däckstorlek för din bil.

Läs mer här

Breda däck

Breda däck

För- och nackdelarna med att byta till breda däck.

Läs mer här