Produkter för personbilar / Van / 4x4

Däckmärkningar

Däckmärkningar

Förstå märkningarna på däckets sidovägg

Ser du märkningarna på däckets sidovägg? De få symbolerna innehåller en stor mängd information. Namnet på däckmodellen finns naturligtvis där och talar sitt tydliga språk, men det finns mycket mer att hämta. Det finns även en siffersekvens som beskriver lastindex, hastighetsklass, däckstorlek, konstruktion och mycket mer.

Varför är dessa märkningar så viktiga? Denna information behövs när det är dags att byta de gamla däcken mot nya. Varje förare som vill bibehålla optimal säkerhet och prestanda när de köper nya däck vet hur viktigt det är att förstå vad märkningarna på sidoväggarna betyder.

Låt oss börja med följande sekvens av däckmärkningar som exempel: 225/45 R 18 95 H

Däckets bredd

Den första siffran som visas i sekvensen är ”225”. Detta nummer anger den nominella bredden på däcket (i millimeter) från den ena sidoväggen till den andra.

Storleksförhållande

Nästa siffra i sekvensen, efter snedstrecket, är ”45”. Detta nummer anger däckets storleksförhållande – vilket i grunden innebär höjden av däckprofilen utåt från fälgen, i form av procentandelen av däckets bredd. Detta värde räknas ut genom att höjden på däckets avsnitt divideras med bredden. Med andra ord, om ett däck har storleksförhållandet 45 innebär detta att däckets höjd är 45 % av dess bredd.

Konstruktion

Nästa del i däckmarkeringens sekvens är inte en siffra, utan en bokstav. Denna bokstav anger vilken typ av konstruktion som använts för stommen, som i detta fall är ”R” för ”radialkonstruktion”. Andra exempel är ”B” för ”biaslagerkonstruktion” eller ”D” för ”diagonalkonstruktion”.

Radialdäck är i dag de vanligaste bildäcken. De kallas ”radialdäck” eftersom däckens interna korder är orienterade i radiell riktning, från den ena däckfoten till den andra, i rät vinkel mot däckets rotation.

Fälgdiameter

Siffran ”18” i exemplet motsvarar diametern för hjulets fälg i tum.

Lastindex

Siffran efter fälgdiametern anger lastindex. I exemplet är ”95” koden för den högsta belastningen ett däck tål när det är helt uppumpat. Passagerardäck har lastindex som sträcker sig från 75 till 105, där varje numeriskt värde motsvarar en viss lastkapacitet. Lastkapaciteten för varje värde beskrivs i ett lastindexdiagram som finns i fordons- eller däckdokumentationen. Mer information om lastindexet.

Hastighetsklass

Sekvensen avslutas med hastighetsklassen. En bokstav, från A till Z, anger hastighetsklassen. Varje bokstav anger den högsta hastigheten som däcket kan upprätthålla inom den rekommenderade lastkapaciteten. I exemplet motsvarar ”H” en högsta hastighet på 209 km/h. Även om ett däck kan användas vid denna hastighet får förare inte överskrida de lagstiftade hastighetsgränserna. Läs vår guide om hastighetsklasser.

Ytterligare märkningar

Ytterligare bokstäver och symboler kan också finnas på sidoväggen, efter den första informationssekvensen.

I exemplet anger de följande:


   7 Självbärande däck med punkteringsskydd
   8 Beteckning för originalutrustning från Mercedes
   9  Lämpligt för lera och snö
10  

Uppfyller den amerikanska transportstyrelsens säkerhetsstandarder för motorfordon

11 Tillverkningsvecka
12 Tillverkningsår


Hitta ditt däck

Den snabbaste vägen till det perfekta däcket.

Däckkomponenter

Däckkomponenter

En titt på insidan av de komponenter som ett modernt däck består av.

Läs mer här

Däckproduktion

Däckproduktion

Från gummiträdet till vägen.

Läs mer här

Däckstorlek

Däckstorlek

Att välja rätt däckstorlek för din bil.

Läs mer här