Produkter för transport

New content item

Trailerdäcket med A i rullmotstånd.
Och 3PMSF.

Gör plats för nästa generation

Som praktikanter vid forsknings- och utvecklingsavdelningen inom Continentals däckdivision får nyutexaminerade högskoleelever lära sig jobbet. Men resten är upp till dem själva – helt i enlighet med företagets värderingar "Trust" och "Freedom To Act."

När Vig kom till Hannover talade han inte ett ord tyska. Vig är född i Indien och ansökte om en praktikplats vid Continental i USA. I ansökan stod det att "flytande engelska räcker". Nu har Vig, vars fullständiga namn är Vigneshwar Kalyanasundaram, framgångsrikt genomfört "Explore R&D"-praktikprogrammet som anordnas av Tires forsknings- och utvecklingsavdelning två gånger om året. Ett dussin studenter – ingenjörer och naturvetare – deltar i varje omgång, allt från studenter som just tagit sin kandidatexamen till personer som fått sin doktorsgrad. Under de första sex månaderna sköter de tekniska uppgifter, knyter kontakter, utvecklar sina nätverk och lär sig grunderna om däck. Det som gör det här programmet speciellt är att de unga talangerna organiserar det själva redan från första dagen.

"Det finns enormt stor kreativ frihet", säger Vig.

"Och det är upp till praktikanterna att göra så mycket som möjligt av den."

Vivien Schulze från HR-avdelningen är coach på praktikprogrammet. Hon förklarar fördelarna: "Medarbetare som sysslar med forskning och utveckling vid Continental arbetar huvudsakligen med projekt, från målformulering till olika milstolpar och hela vägen till slutgodkännande." De nya medarbetarna måste bekanta sig med Continentals projektledningssystem och arbetsmetoderna vid utvecklingscentret redan från början. Men programmet handlar om mycket mer än att bemästra teknik och metodik: här är det teamwork som gäller. Detta fungerar endast om det finns respekt för individen – och frihet för alla att fatta sina egna beslut. Det är därför som "Trust" och "Freedom To Act" är två av Continentals kärnvärden.

Självständig, men inte ensam

När Carla Quarantelli får frågor om sin tid som praktikant berättar hon gärna om sina minnen. "Vi fick arbeta med verkliga projekt och de förväntade sig påtagliga resultat, vilket verkligen satte fart på vår kreativitet." Vi arbetade självständigt, men kände oss varken försummade eller ensamma. Praktikanterna utgör en projektgrupp som rapporterar direkt till chefen för FoU-avdelningen. De enda specifikationerna är målet, tidsgränsen och resurserna. Hur praktikanterna lyckas nå målet är upp till dem själva. "En grupp tog mycket stor hänsyn till miljön, från sin pappersförbrukning till solceller på taket", säger HR-representanten Vivien Schulze.

Att leda och motivera ett team utan några disciplinära överordnade – det är definitivt inte någon enkel uppgift för unga människor som kommer direkt från universitetet. Men det är just detta som kommer att vara typiskt för deras vardag när de hittar ett lämpligt jobb om sex månader.

Strävan efter multikultur

En faktor som gör teamarbetet mer färgstarkt, men också mer utmanande: Människor från 56 olika länder arbetar inom forsknings- och utvecklingsavdelningen vid Continentals däckdivision. Sammanlagt finns där många olika kulturer, och ett visst mått av hänsyn krävs för att hantera alla skillnader på ett framgångsrikt sätt. "Jag älskar den internationella stämningen", säger italienskan Carla Quarantelli. "Vi kan lära oss så mycket av varandra – det är verkligen inspirerande!" Antalet kvinnliga praktikanter är cirka 40 %. Alla talar engelska. "Vi ger praktikanterna möjlighet att ta lektioner i tyska, framför allt för att göra det enklare för dem att integreras i det sociala livet i Hannover", säger Vivien Schulze. 

Efter sex månader i programmet flyttar fokus till produktionen och praktikanterna får utveckla sitt eget däck. "Det här är en avgörande del av programmet", säger den före detta praktikanten Nicolai Setzer, som nu är medlem av Continentals styrelse. "Du får mycket praktisk erfarenhet, en känsla för gummi och insikt i vad det innebär att vara maskinoperatör." Dessutom ger det praktikanterna ytterligare ett och ett halvt år att lära känna företaget ur olika perspektiv. De arbetar i tre månader med projekt vid någon av Continentals internationella anläggningar och följer kollegorna vid marknadsförings- och försäljningsavdelningen i tre veckor. På så vis får praktikanterna inte bara lära sig hur däcken tillverkas, utan också hur de kommer fram till kunden. Slutligen omvandlas idéerna till nya produkter i Tires Explore R&D-programmet vid Continental. Ett exempel är de högteknologiska däcken för kommersiella fordon som konstruerats för att tåla stora belastningar. Teoretiska studier kan inte ta dig hela vägen – du behöver ha passion för teknik och utveckling för att förverkliga dessa produkter.