Du ställer extremt höga krav på dina däck, och därför antar Continental varje utmaning och avverkar milstolpe efter milstolpe i fråga om prestanda och säkerhet. Som medgrundare till Extreme E ger vi oss nu ut på ett helt nytt äventyr. Följ med oss i en racingserie som går genom outforskad terräng! Vi besöker världens mest ogästvänliga hörn i hållbara terrängfordon med kraftfulla elmotorer. En vinst i denna racingserie kräver ett perfekt samspel mellan bil och förare.
12 lag delade i två grupper kommer att tävla på 5 platser, med de fyra bästa lagen som går fram till knock-out scenen.
Tänker du att elbilar bara passar för stadskörning? Tänk om. Den nya racingserien Extreme E tar med dig till några av världens vildaste och mest obebyggda regioner. Team med proffsförare tävlar om totalvinsten i extrema förhållanden – motorsporten har aldrig varit så här elektrifierande!
Efter framgångarna för Formel E-serien, som efter bara fyra säsonger följs av 330 miljoner människor världen över, är tiden nu mogen för en helt ny typ av racingserie. I Extreme E kör specialbyggda SUV-modeller i tuffast tänkbara vägförhållanden, och endast de mest orädda förarna kan lyckas, med stöd av den allra senaste tekniken.
I Extreme E tävlar 9 team uppdelade i två grupper på 5 olika platser, och de fyra bästa lagen går sedan vidare till utslagningsomgången. Som medgrundare till serien tillhandahåller Continental specialbyggda däck som garanterar ett perfekt väggrepp, oavsett om tävlingen går i Himalaya, vid Indiska oceanens kust, i Arktis, genom öknen eller i tropikerna.
Extreme E blir garanterat den mest extrema formen av motorsport, och den svenska racingstjärnan Mikaela Åhlin-Kottulinsky är Continentals officiella testförare av de däck som skapas för serien. Följ arbetet bakom denna actionfyllda sport i vår filmserie Bortom det extrema.
Fartyget RMS St Helena, som tidigare tillhörde det brittiska postväsendet, är en helt oumbärlig del av Extreme E-upplevelsen. Det transporterar nämligen våra modiga förare till fem olika tävlingsplatser i olika delar av världen.
Fartyget RMS St Helena, som tidigare tillhörde det brittiska postväsendet, är en helt oumbärlig del av Extreme E-upplevelsen. Det transporterar nämligen våra modiga förare till fem olika tävlingsplatser i olika delar av världen.
Fartyget har byggts om och uppgraderats för fler miljoner euro och fungerar även som operativ bas och flytande samlingspunkt för den globala expeditionen med toppmodernt garage och central för tävlingsledning, logistik, kommunikation och logi.
Vart kommer då Extreme E-äventyret att föra oss, och vilka utmanande förhållanden kommer förarna att ställas inför?
Ett extremt race behöver extrema däck: Continental Däck!
Extreme E är den mest extrema racingserien världen någonsin har skådat. En ny tävling som genomförs under så unika och utmanande förhållanden kräver en ny typ av däck. Som medgrundare till Extreme E drar vi vårt strå till stacken för att alla tävlande ska ha bästa möjliga utrustning som klarar alla prövningar de ställs inför. Continental gick noggrant igenom kraven för racingserien och konstruerade ett däck med superprestanda som tillgodoser tävlingsteamens specifika behov. De prestandaoptimerade däcken är dock inte bara konstruerade för extrema förhållanden, utan också för de unika eldrivna SUV:ar som körs i serien.
Brännande hetta eller bitande kyla; lera, sand eller is – oavsett hur extrema förhållandena är behöver förarna och deras fordon ett pålitligt däck med bra grepp, god dragkraft och utmärkt prestanda under hela tävlingen. Continentals CrossContact LX, grunden till det nya däck som har tagits fram för Extreme E, är ett välbalanserat touringdäck för åretruntbruk med specialdesignad slitbana som ger bättre grepp och stabilitet på i princip alla underlag. Vi har vidareutvecklat däckets styrkor och skapat två helt nya däck som är specialanpassade för Extreme E. CrossContact Xtreme Winter och CrossContact Xtreme Summer hjälper de tävlande att oskadda korsa mållinjen i världens mest extrema racingserie.
Alla Extreme E-deltagare använder samma uppsättning standardiserad utrustning: däcken, batteriet och SUV-modellen.
Alla deltagare i Extreme E använder samma standardiserade utrustning. Det är där motorsporttillverkaren Spark Racing Technology kommer in i bilden. De kommer att skapa, montera och leverera en helt ny eldriven SUV-modell för de orädda pionjärerna i denna racingserie.
En annan otroligt viktig komponent i Extreme E-bilarna är batteriet. Samma företag som monterade batterierna och cellerna till de första fyra säsongerna av ABB FIA Formel E Championship – Williams Advanced Engineering – ansvarar för denna oundgängliga del.
Prototyptesterna inleds i juli 2019 med värdefull däckteknisk hjälp från medgrundaren Continental. Varje team kommer att få två uppsättningar sommar- och vinterdäck som är optimerade i varje tänkbar aspekt och uppfyller alla prestanda- och säkerhetskrav för helelektriska SUV:ar.
Alla Extreme E-deltagare använder samma SUV-modell, byggd av Spark Racing Technology.
Precis som för traditionella racingserier kommer Spark Racing Technology att designa och konstruera en gemensam ramkonstruktion med mycket strikta specifikationer och sedan överlämna godkända chassin till varje team. Varje utmanare är sedan fri att testa och bygga egna drivlinor och karosser på denna plattform.
De standardiserade delar som tillverkas av Spark Racing Technology är följande:
De enskilda teamen kan själva bygga motor och omvandlare samt vissa delar av den utvändiga karossen, till exempel motorhuv, sidokjolar, lampor och främre och bakre stötfångare.
Batterierna överensstämmer med specifikationerna för Formel E-motorer och ger en maximal effekt på 470 kW (vilket motsvarar ca 630 bhp). Detta nya batteri är dock specialanpassat för krävande terrängkörning och är konstruerat för att klara extrema miljöer, vägförhållanden och underlag.
Extreme E är en global racingserie där helelektriska SUV:ar kämpar sida vid sida i några av världens mest extrema miljöer. Motorsportfansen kommer att känna igen Extreme E-seriens format, där två grupper med sex lag i varje tävlar mot varandra i en snabb turnering där alla möter alla. De fyra bästa lagen går vidare till utslagningsheaten, där förarna gör upp om de eftertraktade finalplatserna en mot en. Terrängetapperna är ca 6–10 km långa och förarna måste navigera genom en serie virtuella portar. Varje etapp innehåller 5 eller 6 portar, och en kombination av terrängkörning och plan mark.