Russell Glacier, Greenland, the Arctic

Körning på

Extremt terräng 

Körning i Arktis

Arktis ligger på toppen av vårt jordklot, ett djupt hav täckt av drivande is, omgiven av frysta kontinenter och skärgårdar. Men det betyder inte nödvändigtvis att hela regionen bara är snö och is. I själva verket belyser platsen för det första motorsporttävlingen någonsin på Grönland denna gripande fråga. Den första etappen i Extreme E race-serien kommer att äga rum vid kanten av Russell Glacier, i terräng som för bara några år sedan fortfarande täcktes i en långsamt försvagande ismassa. Idag är körförhållandena på denna plats bestående av stenar, sand och grus, eftersom klimatförändringarna långsamt smälter bort det som en gång var evig is. Den hårda terrängen kommer att vara en utmaning för de tävlande, deras bilar och deras däck i synnerhet. De främsta svårigheterna med de högpresterande elektriska fordonen inkluderar bibehållande av grepp och dragkraft på opålitliga ytor när du reser med högsta hastighet.


Lagen har så mycket som 24 timmar med dagsljus under årets längsta dagar. Här är några av de drivande utmaningarna som överskrider solljuset, som Extreme E-deltagarna kommer att möta på Grönland.

Uppdatering av Grönlands issmältning sommaren 2019

0
billion tons ice lost in one day (7/30/2019)
0
billion tons of ice melted within a month
0
of the island's surface ice experienced melting

Vi tänker på en glaciär som en massiv, långsamt rörlig ismassa. Emellertid plockar den massan också skräp underifrån, stegvis samlas in och rör sig längs stenar, grus och sand. När glaciärer smälter och retirerar blir sedimentet kvar. Grönlands Russell Glacier är omgiven av stenmassa i alla storlekar. De större stenarna utgör det största hotet för däcken, särskilt sidoväggarna.


Continental CrossContact är ett högpresterande all-terrängdäck som designades och byggdes speciellt för de extrema förhållandena för Extreme E. Det är slitbanan designad för att förbättra dragkraften och stabiliteten på praktiskt taget alla ytor, men i ojämn terräng som denna är det omöjligt att förhindra att andra delar av hjulet kommer i kontakt med marken. I så fall kan de stora, vassa kanterna på stenarna, klipporna och stenblocken som strös över resvägen utgöra en risk för däckets mer sårbara gummisidovägg.


Denna Extreme E-etapp kommer att äga rum i stenig terräng för att belysa det hot som den globala uppvärmningen utgör för Arktis. Denna terräng kan tyckas vara mindre problem än att köra på snö och is, som människor traditionellt förknippar med regionen, men i verkligheten är stenar, sand och grus extremt besvärliga att navigera. Naturligtvis hjälper det att ha ett bra offroad-däck. Continental CrossContacts slitbanemönster består av stora block och en off-shoulder design som gör den idealisk för mjuka ytor som sand och grus. Den har också en speciell funktion som stöter ut alla stenar som kan fastna i däcket. För detta steg i loppet kan laget välja att minska däcktrycket något för att förbättra prestandan.

 

Men faktum kvarstår att på växlande, instabil mark, kan däck inte hitta den dragkraft som krävs för stabil kontroll. Allmänt råd för att köra på sand och grus är att ta det långsamt och stadigt, men detta är ett lopp, så hastighet är inte valfritt! Istället måste förarna fokusera på konsistens. Om de håller plötsliga riktningsförändringar till ett minimum, accelererar och bromsar med övervägande och håller uppe en stabil fart för att undvika att fastna, hjälper däcken att hålla sig på rätt spår.


På Grönland kommer Extreme E-tävlande att köra under långa, relativt "varma" sommardagar. När det gäller temperatur och ljus kan Arktis på sommaren faktiskt erbjuda de perfekta körförhållandena utomlands. Till skillnad från några av de andra Extreme E-destinationerna, kämpar förare inte fysiskt med värme och fuktighet eller kämpar med dålig sikt. Huvudfrågan för förare kommer att vara den ojämna, ostadiga och oförutsägbara terrängen under foten (eller mer exakt anta) - och den ovärderliga koncentrationen som kräver.


What's happening on Social Media


Visste du att Continental är med grundande partner till Extreme E?

Titta gärna på alla våra stories om Extreme E, en ny race-serie som sätter nya milstolpar i eMobility-prestanda och säkerhet.