#Cykling

Framgång med BlackChili

Däck teknologi har aldrig varit hetare

När du hör om BlackChili för första gången kanske du tror att Continental Däck har gått in i matbranschen. Men det här är inte mormors hemliga recept på en  chiligryta; detta är en revolutionerande däckslitbaneblandning, mycket uppskattad av både cyklister och bilister. Det beror på att vår patenterade BlackChili-blandning har oslagbart grepp, hastighet och hållbarhet, vilket motsvarar en vägprestanda som inte bara är pålitlig utan också... ganska kryddig.

BlackChili-blandningen tillverkas exklusivt på Continentals fabrik i Korbach, Tyskland, och kombinerar de allra senaste polymererna med specialutvecklade kimrökspartiklar och fyllnadsmaterial. Och både bilar och cyklar drar nytta av denna teknik. Monterade på en cykel, däck med BlackChili ger förare enastående självförtroende oavsett om de välter i nedförsbacke på en mountainbike eller kör ett långlopp på en landsvägscykel. Monterad på en bil kan föraren förvänta sig maximalt grepp under acceleration, kurvtagning och inbromsning på våta eller torra vägar.

BlackChilli blandning som fyllnadsmaterial.

Förbättringen är dramatisk. Den professionella cykeleliten har länge förlitat sig på denna exceptionella däckblandning. Geraint Thomas och Team Ineos (Team Sky) har vunnit världens största cykellopp, Tour de France, med Competition Pro LTD-däck tillverkade av BlackChili. Och för 2022 upplaga av Tour de France använde sex av de 23 lag som deltog i treveckorsloppet runt Frankrike BlackChili-blandning i sina handgjorda däck.

Allt handlar om blandningen

Så hur kom denna legendariska förening till? På Continental FoU-laboratorier i Korbach brottas vårt heroiska team av ingenjörer med ett av de grundläggande problemen med däckkonstruktion. I huvudsak bestäms köregenskaperna hos en gummiblandning i ett däck av tre medföljande faktorer:

  • Grepp
  • Rullmotstånd
  • Milantal

Utmaningen är att när du gör förbättringar inom ett område då finns det en utmaning på minst ett annat område. En blandning som ger maximalt grepp kommer till exempel att slitas ut snabbare och rulla långsammare. Omvänt har en blandning optimerad för högre hastigheter eller större hållbarhet en minskad greppförmåga.

Resultatet är att BlackChili-blandningen ger en verkligt oöverträffad prestandanivå. Jämfört med Activated Silica Compound – vår tidigare bäst presterande – BlackChili-däck har 30 % högre grepp, 26 % mindre rullmotstånd och 5 % ökad körsträcka. Hastigheten och greppfördelarna är lätt uppenbara, applicerade på antingen en cykel eller ett bildäck.

Dessutom är vetenskapen bakom BlackChili i ständig utveckling; vi kan justera sammansättningen för att matcha individuella krav på nya Continental-däck som rullar ut från fabriken i Korbach. Det är med andra ord möjligt att skräddarsy däcket efter fordonets specifika behov. Den sammansatta tekniken är dock så känslig och komplex att BlackChili inte kan tillverkas någon annanstans i världen.

Maximalt grepp för cyklister och bilister

Du kan personligen uppleva innovationerna från BlackChili på antingen två eller fyra hjul, som högpresterande däck för både cyklar och bilar. Här är ett urval av de anpassade formuleringarna som finns tillgängliga i våra premiumdäck.

Bil / SportContact 6

För SportContact 6 utvecklade vi en ny Micro Flexibility Compound för att säkerställa optimal kontakt mellan däcket och vägbanan. Blandningen ger kortare bromssträckor och bättre acceleration vid låga och höga temperaturer – i torra eller våta förhållanden.

För SportContact 6 utvecklade vi en ny Micro Flexibility Compound


Cykel / Continental Grand Prix 4000 SII

För idrottare som kräver den idealiska kombinationen av komfort, hastighet och lågt rullmotstånd är Grand Prix 4000 SII det bästa däcket. BlackChili-blandningen ger utmärkt grepp, hög körsträcka och effektiv rullning, plus en Vectran-punktionsskyddsinsats för ökad säkerhet.

 Grand Prix 4000 SII den bästa allroundmaskinen.


Bil / WinterContact TS 860

Cool Chili-blandningen är en variant av BlackChili speciellt gjord för WinterContact TS 860; en Maximum Traction Silica Compound som förblir flexibel under alla vinterförhållanden, avsevärt förbättrar bromsförmågan och ger utmärkt grepp i vått tillstånd.

Cool Chili-blandningen är en variant av BlackChili.


Cykel / Mountain King

Med överlägset grepp och snabbrullat är Mountain King den perfekta följeslagaren för att utforska stigar och kuperad terräng. Den kontinuerliga centrala slitbanan och greppvänliga yttre klackar är gjorda med BlackChili, och ProTection-tekniken – tre lager i sidoväggarna och fyra under slitbanan – innebär att hela däcket har större motståndskraft och är mindre känsligt för skador.

Mountain King har överlägset grepp och är snabbrullat.

Relaterat innehåll