Produkter för personbilar / Van / 4x4

Tour de France travel photo © A.S.O/Alex Broadway

Tour de France - En resa genom

SEVÄRDHETER OCH UPPLEVELSER SOM DU INTE FÅR MISSA LÄNGS TOUR de FRANCE STRÄCKAN 2021

Tour de France är inte bara ett av världens största sportevenemang. Det är också världens största resereklam. När loppet tar sig genom Frankrike följer miljarder tittare världen över de mer än 100 timmar av tv-sändningar från några av landets mest natursköna regioner. Oavsett om du planerar att följa LeTour som åskådare på plats i år, får inspiration att tillbringa din nästa semester i Frankrike när du tittar på livestreamen, eller helt enkelt vill ta reda på mer om de destinationer som cyklisterna susar förbi på årets rutt, så har vi informationen du behöver.

Läs vidare för våra fem höjdpunkter från Tour de France-rutten, etapp för etapp, och ta reda på varför de alltid är värda ett besök, inte bara i sommar.

ETAPP 1 TILL 4: BRETAGNE

Brehat Island, Brittany, France

TDF riders will pass Brehat Island on Stage 2 in Brittany


Bretagne är en unik region, såväl geografiskt som kulturellt, med starka band till Tour de France historia. Dess vikar och stränder, öar och halvöar utgör upp till en tredjedel av den franska kusten. Dess stolta och starka självständiga kultur påverkas av gamla keltiska traditioner och långvariga band till Storbritannien. Brest, en hamnstad vid Atlantkusten, kommer i år att vara värd för Grand Départ för fjärde gången i historien, och inleder fyra etapper som går längs kustvägar och sträckningar inne i landet. 

Tourtips: Cykelfans och TDF-entusiaster kommer att vilja besöka Mûr-de-Bretagne, en klättring som är så legendarisk att cyklisterna kommer att få göra den två gånger i år.

En smak av Bretagne: Addera lite ’je ne sais quoi'’ till din tittarupplevelse där hemma genom att steka några galetter. De salta bovetepannkakorna är unika för området och serveras helst med ett glas cider.

Cykeltips: Namnet på Bretagnes Côte Sauvage kustväg på Quiberon-halvön måste ha inspirerats av den vilda naturen. Trots de karga klippora, kombinerat med vindpinade stränder och klippor som formats av vågorna, är det smidigt att köra kustvägen med bil, och det tar en halv dag att cykla sträckan i lugnt tempo. Tour de France passerar halvön på Etapp 3, men det är väl värt att göra en avstickare dit.

ETAPP 8 TILL 10: FRANSKA ALPERNA

Alpe d'Huez in the French Alps

The French Alps are beautiful in summer and winter

De höga topparna, slingrande vägarna och spektakulära vyerna över de franska Alperna är ett underverk oavsett tid på året. På vintern är de hem för några av världens mest kända och välkända skidorter. På sommaren erbjuder de utmärkt vandring, mountainbike-cykling, samt pittoreska byar och fridfulla alpina sjöar. Under Tour de France är de platsen där ikoniska scener utspelar sig, legendariska bergsetapper avgörs och mästare kröns. Se till att vara där i god tid för att få en bra plats!

Tourtips: Alpe d'Huez, förmodligen den mest ikoniska målgången på en bergstopp, lockar vanligtvis tusentals supportrar från världens alla hörn och förvandlar tillfälligt bergsvägen till en veritabel festivalplats. Toppen är inte med på årets rutt, men det betyder inte att amatörcyklister inte kan lägga till den på sin egen tour. För att ta dig an de 21 berömda kurvorna behöver du vara i riktigt bra form!

En smak av Alperna: Det regionala köket innehåller ost både på längden och på tvären, med fondue, raclette och Savoiens specialitet, Tartiflette, som alla är väl representerade på chaletternas menyer. Ät inte för mycket ost om du följer loppet hemifrån soffan!


Cykeltips: När du lämnar Autoroute vid Grenoble finns det inga vägar som inte är natursköna när du kör mot Alperna. La Route des Grandes Alpes, som sträcker sig hela vägen från Genèvesjön till Medelhavet, inkluderar ikoniska TDF-höjdpunkter som Col du Galibier och Col d’Izoard längs vägen.

ETAPP 13/14: CARCASSONNE

Champagne vineyards with Carcassonne, France, in the background

Carcassonne will see two TDF stages in 2021


Avslutningen på etapp 13 och starten på etapp 14 i denna muromgärdade stad ger dig möjlighet att utforska lite historia tillsammans med regionens idrottsarv. Stadens medeltida fästning, ett UNESCO-världsarv, lockar stora folkmassor under högsäsong, så undvik den på sommaren – om du inte vill vara på plats när Tour de France besöker staden.

Tourtips: Till skillnad från vissa avlägsna bergsstäder som kan vara svåra att nå och ännu svårare att hitta boende i, gör stadens infrastruktur det till en enklare destination för att se loppet. Med avslutningen av en etapp följt av starten på nästa erbjuder staden två tillfällen att se cyklisterna i en atmosfärisk miljö innan tävlingen fortsätter mot Pyrenéerna.

En smak av Carcassonne: Om du gillar sötsaker kan du prova de episka bakverken Carcassonnais, och en hel rad andra delikatesser.

Cykeltips: Canal du Midi är perfekt för cyklister, men du kan även köra längs den med bil. Kanalen från 1600-talet är en del av den 500 kilometer långa Canal de Deux Mers, som förbinder Atlanten och Medelhavet.


ETAPP 19: BORDEAUX

The vineyards of Saint-Émillion in Bordeaux, France

TDF riders will pass the vineyards of Saint-Émillion, Bordeaux, during stage 19

När Tour de France lämnar Pyrenéerna går rutten genom vinregionen Bordeaux. Du behöver inte vara någon vinkännare för att veta att flera av världens berömda och dyraste vinerna växer här. Vad du kanske inte vet är att staden som har gett regionen dess namn också är känd som Söderns Paris. De senaste åren ombyggnaden av tidigare industrikvarter tillfört en hipp, urban edge till stadens eleganta, neoklassiska stadskärna.

Tourtips: Det är inte den första platsen du förknippar med Tour de France, men den första Touren någonsin gjorde ett stopp i Bordeaux 1903. Utan tvekan drack cyklisterna då lite fint vin, vilket var en helt normal förfriskning för idrottare på den tiden

En smak av Bordeaux: Om du besöker regionen är det här platsen för lite seriös vinprovning. Så klart.

Cykeltips: Det finns flera populära vinprovningscykelturer och roadtrips i regionen. Kom ihåg att provning inte är lika med att dricka, speciellt inte du sitter bakom ratten eller på cykelsadeln, så smutta och spotta ut istället! Du kan även njuta av vyerna utan att stanna till för provsmakning längs vägen.

FINALEN: PARIS

Cyclists passing the Arc de Triomphe on the final stage of the TDF

Arc de Triomphe Tour de France finish line
© A.S.O/Alex Broadway

Toppen av Eiffeltornet, en båttur på Seine, ett besök på Louvre… och se den avslutande etappen av Tour de France vid mållinjen. Det finns många anledningar att besöka Paris, men för cyklistfans är det ett måste att uppleva denna avgörande del av tävlingen på plats och från första parkett!

Tourtips: Tour de France mållinje har varit vid Arc de Triomphe sedan 1975. Medan cyklisterna kör på de ojämna kullerstenarna längs Champs-Elysees känner åskådarna som kantar gatorna gåshuden inför den stora finalen.

En smak av Paris: Den sista etappen börjar med en Champagne-toast, så om du följer loppet hemma från tv:n bör du definitivt ha ett glas bubbel till hands också.

Cykeltips: Paris har blivit alltmer cyklistvänligt de senaste åren, så hoppa på någon av alla stadscyklar och välj en sightseeing-rutt.

Related topics

Tour de France – spectator spectacle

Tour de France campers/fans ©A.S.O./Thomas Maheux

Ever wondered what it’s like to experience the Tour de France live? Diehard fans share their favorite memories and may inspire you to join this year’s Tour!  

Läs mer här

Tour de France Historia

Tour de France History photos – cyclists and cheering crowd ©Getty Images

Från vilda, spritindränkta lopp som körs nattetid till ett globalt sportfenomen: ta reda på hur Tour de France har förändrats sedan starten. 

Läs mer här