New content item
Vi önskar dig en säker Tour!


The yellow jersey for the proper grip

Plötsliga utfall, vilda jakter, mördande uppförsbackar och hisnande nedförsbackar - Tour de France anses som världens tuffaste cykeltävling. Varje deltagare som lyckas nå mållinjen i Paris - efter tre kämpiga veckor med snäva kurvor, het asfalt, grusvägar, kullerstensgator och extrema väderförhållanden - kan egentligen redan betraktas som en vinnare. Vid Tour de France pressas deltagarna, deras cyklar och stödfordon till sin yttersta gräns. Den fascinerande tävlingen följs av miljontals entusiastiska fans - både live längs rutten och i hela världen. Och den är ett perfekt tillfälle för Continental att presentera sig. Både bilister och cyklister kan dra nytta av företagets stora erfarenhet med utveckling och tillverkning av däck enligt senaste tekniska standard - och uppskattar däckens höga säkerhetsstandard och rörlighet. I år kommer sju av Tour de France-teamen att använda Continental-däck, inklusive teamet med förra årets vinnare Christopher Froome.

”Däcken spelar en stor roll inom cykelsporten”, säger Christian Prudhomme, chef för Tour de France. ”De utgör den enda kontakten mellan cyklisten och vägen.”

Continental kommer att vara en av Tour de Frances officiella partners i fem år från och med 2018. Continental kommer att synas på banderoller och i reklamsnuttar för tävlingen, och även delta aktivt under loppet genom att tillhandahålla däcken till loppets officiella servicefordon. Alltså blir varje avklarad höjd - på racercyklar, medföljande motorcyklar och i servicefordon - ett ”toppmöte” för Continental-däck.

”Genom partnerskapet visar vi vår höga kompetens när det gäller däcktillverkning. Och detta sker i en unik och globalt relevant miljö - en cykeltävling med högsta säkerhetsstandard, i synnerhet när det gäller tekniska standarder för rullmotstånd och vikt.”

Nikolai Setzer, verkställande styrelseledamot, ansvarig för däckavdelningen och företagsinköp, Continental AG

Tour de France 2018 – 7–29 juli

 

Rutten

Med sin tävlingssträcka på 3 351 kilometer är den 105:e Tour de France-rutten förvånansvärt kort. Det här är bara en av de många nyheter som gör loppet ännu attraktivare - och deltagarna ännu mer på hugget. Nyckelordet är dock fortfarande ”håll rätt takt”. Det är ju så att deltagarna måste ta sig över 26 klassade berg på vägen till Paris. Det vill säga 12 berg i Alperna, 4 i Centralmassivet och 10 i Pyrenéerna.

Årets Tour de France-tävling är nästan 100 % fransk. Förutom en kort avstickare på ca. 15 kilometer i Spanien under steg 16, mellan Carcassonne och Bagnères-de-Luchon äger den 105:e Tour de France rum inom Frankrikes gränser. 36 ”départements” ska avklaras, och Baskien, som inte har ingått sedan 2006, finns åter på tävlingskartan.

 

Lagen

22 lag från hela världen deltar i loppet. I år består varje lag av åtta deltagare, vilket gör att antalet professionella cyklister uppgår till 176. Detta innebär att säkerheten ökar för deltagarna - och även spänningen. Ett enda lag kan inte dominera loppet på samma sätt som varit möjligt under tidigare år.

De 176 deltagare som utgör 22 lag i Tour de France 2018 kommer att presenteras officiellt mellan kl. 18:30 och 20:00 torsdagen den 5 juni i La Roche-sur-Yon, Vendée.

 

Etapperna

Loppet består av 21 etapper, med två dagars uppehåll för vila: ett i Annecy (16 juli) och ett i Carcassonne (23 juli). Loppet börjar i Noirmoutier-en-l’Île i regionen Vendée, som vanligt med etapper utan svåra backar för att ge en mjuk start. Som alltid är det under de fem krävande bergsträckorna som favoriterna drar ifrån resten av deltagarna.

Vägarna i Vendée och Pays de la Loire har en nära anknytning till Tour de Frances historia. Vendée fanns med på tävlingskartan för första gången år 1919, tack vare ett stadiemål i Les Sables-d’Olonne. Nantes var en del av rutten redan när loppet invigdes år 1903.

Tävlingens höjdpunkter

 

 • Tempoetapper

  Efter ett års uppehåll är loppets tredje etapp åter en lagtempoetapp. Kampen mot tiden i Cholet pågår i 35 kilometer. Loppet avgörs antagligen under den 20:e etappen, vid en individuell tempoetapp på 31 kilometer från Saint-Pée-sur-Nivelle till Espelette.

 • Helvetet i norr

  Den nionde etappen anses som ett av årets mest spektakulära. Sträckan är 154 km lång, från citadellet i Arras genom helvetet i norr till Roubaix. Deltagarna måste klara av 15 kullerstenssträckor på 22 kilometer - välkända och fruktade från vårklassikern Paris-Roubaix.

 • Alpe d’Huez

  Deltagarna måste kämpa sig upp till 5 000 meters höjdskillnad under den tolfte etappen, från Bourg-Saint-Maurice Les Arcs till Alpe d’Huez. I slutet av den 175 kilometer långa sträckan kommer skräcken: 21 vassa kurvor upp till Alpe d’Huez. Här blir kampen om den gula tröjan riktigt allvarlig.

 • Formel 1-start

  En revolution på loppet: den 17:e etappen från Bagnères-de-Luchon till Saint-Lary-Soulan är bara 65 kilometer lång. Och loppet startar i formel 1-stil - det vill säga lätt förskjuten beroende på deltagarens allmänna position, med den person som bär den gula tröjan ”vid startstolpen”. Anledningen: Ledarna måste klara av minst de tre första svåra uppförsbackarna utan support från teamet. Ständiga angrepp kan förväntas.

Vad tröjornas färger innebär

Den gula tröjan

Deltagaren som leder rent allmänt - det vill säga den deltagare som har klarat av den totala sträckan hittills på så kort tid som möjligt - har på sig den gula tröjan.

 

Bergtröjan

Experter på uppförsbackar får ett särskilt erkännande under loppet - och använder ett separat klassificeringssystem, med poäng för varje högt bergpass. Ju svårare berget är (uppdelat i fem kategorier) desto högre poäng. Deltagaren med flest poäng i bergkategorin har en vit tröja med röda prickar. Den är nästan lika populär som den gula tröjan.

 

Den gröna tröjan

Som en hyllning till de snabbaste männen får den bästa sprintern en grön tröja. I detta syfte utdelar två sorters poäng per etapp: efter ca. två tredjedelar av rutten och i slutet.

 

Den vita tröjan

Den bästa unga deltagaren (under 26 år) i den allmänna kategorin utses också varje dag, denne bär en vit tröja.

New content item

Relaterade ämnen

Toppkvalitet för såväl cyklar som bilar

New content item

Vilken sorts fordon du än föredrar - Continental tillhandahåller däck enligt senaste tekniska standard för varje körsituation.

Läs mer här

Continental stödjer unga Cadets

New content item

Varje år inbjuds talanger från den nästa cyklistgenerationen att cykla framför pelotonen som officiella Les Cadets Juniors du Tour.

Läs mer här

Sörj för säkerheten genom att sköta däcken regelbundet

New content item

Kan du tänka dig själv som deltagare i Tour de France? Här följer några tips på hur du kan sköta dina däck.

Läs mer här

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Klicka här om du vill läsa mer eller ändra dina inställningar för cookies.