Produkter för personbilar / Van / 4x4

stage_image

Media

Vattenplaning

Ökad risk för vattenplaning när regnet faller

2019-04-15
article_66w_image1


Efter en fantastisk sommar är nu höstregnet på väg in med blöta vägar och ökad risk för vattenplaning som följd.  De vanligaste orsakerna till vattenplaning är kraftigt regn i kombination med höga hastigheter och slitna däck med dåligt mönsterdjup. Vägar med kraftigt inkörda vägspår är särskilt förrädiska.


Vattenplaning inträffar när däcket förlorar kontakten med vägen vid körning på blöta vägar eller genom stora vattenansamlingar. Det som händer när du förlorar kontrollen över bilen är att vattnet kilar in sig mellan däcket och vägbanan varpå du tappar grepp och ”svävar” över vägen.  


Rätt mönsterdjup och lufttryck ger bättre grepp
Mönstren i däcken fungerar som vattenavledare och säkerställer att däcken håller kontakt med vägen. Ju slitnare däck desto större är risk för vattenplaning. En regelbunden koll av däckens mönsterdjup är alltså ett måste för att minska risken för olyckor.


– Ta inga risker med mönsterdjupet! Om fler kollade sina däck skulle antalet olyckor och dödsfall i trafiken kunna minskas. Vi rekommenderar att sommardäckens mönsterdjup är minst 3 mm och att man kollar mönsterdjupet regelbundet, framförallt inför varje längre resa, säger Alexandra Giers, kommunikationsansvarig på Continental Däck i Sverige.
Även lufttrycket påverkar däckets köregenskaper och ökar risken för vattenplaning. Ett för lågt lufttryck försämrar däckets grepp, vilket förlänger bromssträckan och ökar även bränsleförbrukningen.


– Det finns ingen lag som reglerar hur högt lufttryck däcken ska ha, utan detta skiljer sig mellan olika bilar. Är du osäker på vad som gäller för just din bil så hittar du rekommenderat lufttryck antingen i instruktionsboken, i tanklocket eller på B-stolpen. Jag rekommenderar att man kollar lufttrycket minst en gång i månaden och särskilt inför varje längre resa, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky, racerförare och Vison Zero-ambassadör för Continental Däck Sverige.