Produkter för personbilar / Van / 4x4

stage_image

Media

Extreme E avslöjar förarprogram i världsklass

2019-09-12
New content item (1)

Extreme E avslöjar förarprogram i världsklass

London den 12 september: Extreme E, den nya offroad-racingserien för elektriska SUV:ar, har i dag lanserat sitt  förarprogram med en rad världsklassnamn som uttrycker sitt intresse för att delta i den nya banbrytande mästerskapsserien.

 

Den första att registrera sig för mästerskapsserien är den sexfaldige FIA rallyvärldsmästaren Sebastian Ogier, toppförarna Andreas Bakkerud samt Kevin och Timmy Hansen från FIA Rallycross-VM, den dubbla DTM-mästaren och FIA Rallycross-VM-föraren Timo Scheider, W-serievinnaren Jamie Chadwick; de kvinnliga toppförarna Katherine Legge och Mikaela Åhlin-Kottulinsky; vinnaren av 2016 ABB FIA Formula E Lucas di Grassi; Formel E-racingkollegan, tillika Le Mans-vinnaren Andre Lotterer; och Sacha Prost – den yngsta sonen till Formel 1-legendaren, Alain.

Alejandro Agag, grundare av Extreme E: – Vi har avslöjat hur bilen ser ut, liksom platsen för vårt första race. Men varje bra mästerskapsserie behöver toppförare för att bli framgångsrikt.

Listan med världsklassförare representerar de största manliga och kvinnliga talangerna från flera discipliner inom motorsport på högsta nivå, och visar på att Extreme E lockar till sig de allra bästa förarna. Det är definitivt ytterligare ett viktigt steg när vi nu fortsätter utveckla vår spännande nya serie.


Extreme E, som nyligen avslöjade att Grönland är den första bekräftade platsen, har alla förutsättningar att revolutionera motorsporten och underhållning med sina E-SUV:ar som kommer att tävla i fem av världens mest avlägsna och utsatta miljöer som påverkats av klimatförändringar eller mänsklig påverkan – med målet att öka medvetenheten och inspirera till förändring.

Extreme E har samlat ihop ett stort antal högklassiga förare som team likt Venturi, ABT och HWA kan välja mellan. Men om teamen hellre vill välja sina förare utanför förarprogrammet så är det möjligt.

 

Svenska racerföraren och vår ambassadör Mikaela Åhlin-Kottulinsky är en av de utvalda till Extreme E:s förarprogram. Så här säger hon när hon fick frågan om att vara med bland eliten. 

"När jag fick förfrågan om att vara testförare för Extreme E däcken som produceras av Continental så tvekade jag aldrig då jag sedan starten trott på konceptet. När jag sedan fick frågan om jag ville vara med i förarprogrammet så var det ett givet ja då målet har varit att bli förare i serien. Att vara med i förarprogrammet är ett stort steg på vägen. Skandinavien ligger i framkant i arbetet mot klimatpåverkan, där vi alla blir mer medvetna om våra val och dess konsekvenser. Tyvärr är fallet inte så i många andra delar av världen, och denna serie tror jag kan bli en ögonöppnare för att inse vikten av arbetet mot klimatförändringar." säger Mikaela

 

Den sexfaldige FIA rallyvärldsmästaren Sebastien Ogier säger: – Extreme E liknar ingenting annat i motorsportens värld, vilket gör den otroligt tilltalande för mig. De korta sträckorna, kraften och prestandan hos ODYSSEY 21, duellformatet och naturligtvis de spektakulära och unika platserna, kommer att göra racingen extremt intensiv och spännande både för förarna och för fansen som följer tävlingarna.

 

Sebastien tillägger även: – Jag älskar naturen och vår planet, och som pappa har det personligen blivit än mer viktigt att göra allt för att jorden ska finnas kvar på det sättet som jag minns den under min egen uppväxt. Jag vill att vi försöker att förändra våra vanor, och Extreme E:s uppdrag att främja en elektrisk framtid är avgörande för att nå det målet.

 

Medlemmarna i förarprogrammet kommer att ges möjlighet att köra och testa Extreme E-bilen, ODYSSEY 21, som avtäcktes på Goodwood Festival of Speed i juli. Förarna kommer även ha möjlighet att köra bilen i simulatorer, och kommer såklart få en teknisk genomgång av den nya, innovativa E-SUV:en in i minsta detalj.

Andreas Bakkerud, den nuvarande ledaren av FIA Rallycross-VM, förklarar varför Extreme E tilltalar honom:
– Serien ser otroligt spännande ut ur en sportsligt perspektiv, men som naturälskare är det lika viktigt för mig att jag gör vad jag kan för att bidra till att göra världen till en bättre plats.

– Mitt hemland, Norge, är ett vackert land, men jag har börjat kunna se mer och mer plast i havet, och det blir allt mer tydligt att människan och våra handlingar förstör världen. Jag blev mycket glad att höra att Extreme E kommer att använda motorsport för att hjälpa till att sätta fokus på de här frågorna på ett positivt sätt.

Tävlingarna under Extreme E:s fem race kommer att pågå under tre dagar på ett område som inte är större än 10 km2. Racingformatets fokus är att vara så spännande som möjligt och ge underhållande man-mot-man dueller mellan förarna.   

 

Bandesignerna har fått i uppdrag att noggrant välja ut olika sträckor som ger den mest utmanande och spännande racingen för både förarna och fansen, samtidigt som tävlingarna inte påverkar miljön negativt. Sträckorna kommer att utformas för att införliva befintliga hinder och detaljer i terrängen som höjdförändringar och hopp utan att några ingrepp behöver göras i miljön.  

 

Det slutgiltiga testet av bilarna kommer att äga rum i mitten av 2020 innan teamen kör ombord på båten Extreme E:s – RMS St. Helena – inför det första racet i början av 2021.

 

Om du vill veta mer om Extreme E, gå in på - www.Extreme-E.com


För mer information om Extreme E, vänligen kontakta:
Extreme E Communications:
Julia Fry, kommunikationschef                              

E: media@extreme-e.com / +44 7778108754

 

ANMÄRKNINGAR TILL REDAKTÖRER

 

Foto: Shiv Gohil / Spacesuit Media

 

Om Extreme E:

Extreme E är en radikalt ny racingserie där el-SUV:ar tävlar mot varandra i extrema miljöer världen över – miljöer som redan har skadats eller påverkats av klimat- och miljöförändringar. Världsserien med dess fem deltävlingar belyser effekterna av klimatförändringarna och mänsklig påverkan i några av världens mest känsliga ekosystem och främjar införandet av elfordon för att hjälpa till att bevara miljön och skydda planeten.

Extreme E drivs i samarbete med Formel E – organisatören av ABB FIA Formel E-mästerskapet. Extreme E arbetar för hållbarhet och för att minimera miljöpåverkan – samt att spela sin roll i återuppbyggnaden och återskapandet av områden som redan har påverkats av klimatförändringarna.


Ytterligare information