Continental grundades i Hannover, Tyskland, och har en framgångsrik historia som går tillbaka till 1871. Ända sedan dess har vi alltid strävat efter att omvandla innovativa idéer till verklighet. Det är en tydlig röd tråd som går att finna genom vår 150 år långa historia - alla system och teknologier som vi utvecklat för att göra alla former av transporter hållbara, säkrare, enklare och framförallt tillgänglig för alla.
Under dessa 150 år har det såklart hänt en hel del - här är en sammanfattning av de viktigaste innovationerna och även en intressant inblick i framtiden.
Experimentlaboratoriet ”Taraxagum Lab Anklam” öppnades 2018 i Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland. Laboratoriet utför banbrytande forskning genom att odla och förädla gummimaskros, som ett alternativt råmaterial till gummiträdet. Det innebär ett stort språng framåt för tillverkning av ett miljövänligt bildäck.
ContiLifeCycle lanseras 2013, ett däck som ökar livslängden för Continental lastbilsdäck. Genom en helt unik kombination av gummiåtervinning och regummering av lastbilsdäck utvecklar Continental en hållbar lösning, som både ökar däckens livslängd och sänker kostnaderna väsentligt.
År 2007 förvärvar Continental Siemens VDO Automotive AG och blir därmed en av världens fem största inom fordonsindustrisektorn. Samtidigt ökar företaget sina marknadsandelar i Europa, Nordamerika och Asien.
ContiSportContact 2 Vmax introduceras 2003, världens första väggodkända däck för hastigheter upp till 360 km/h. Continental uppmärksammas av Guinness World Records för försäljning av världens snabbaste väggodkända däck.
År 1998 förstärker företaget sin position som global däcktillverkare genom att förvärva anläggningar i Argentina, Mexico, Sydafrika och Slovakien.
Med hänsyn till hur däck påverkar miljön planteras 1991 en ny gröda. Continental lanserar ContiEcoContact, världens första miljöhållbara däck, som ett bevis på att miljöhänsyn inte behöver stå tillbaka när det gäller prestanda och säkerhet.
Konstruktörerna bemödades sig särskilt om att sänka rullmoståndet och däckslitaget. Detta för att ContiEcoContact ska hålla mycket längre och lämna betydligt mindre gummirester på asfalten (jämfört med ett vanligt däck).
Ytterligare en fördel för miljön – och för förarens körekonomi – är att det förbättrar fordonets bränsleeffektivitet. Idag är ContiEcoContact inne på femte generationen och fortsätter att rankas bäst-i-klassen i oberoende tester.
Den gyllene eran för transporter och mobilitet gav fantastisk inspiration till en annan framväxande konstform: reklamen. I Continentals arkiv finns det en fantastisk samling färgaffischer som inte bara återger produkternas kvalitet utan även vilken bild våra kunder ville ge av sig själv.
Antingen det handlar om prestanda, säkerhet eller helt enkelt glamouren att kunna ta sig till exotiska platser, så finns det massor att njuta av i dessa färgrika, kulturhistoriska ögonblicksbilder.
När den nordamerikanska däcktillverkaren General Tire förvärvas 1987 etableras en ny internationell filial: Continental Tire North America, Inc.
År 1979 förvärvar Continental den europeiska däcktillverkaren Uniroyal och får därmed en större plattform i Europa. Sex år senare förvärvas även den australiensiska däcktillverkaren Semperit.
År 1972 lanseras en stor nyhet, när Continental introducerar det dubbfria vinterdäcket ContiContact. De innebär en betydligt förbättrad säkerhet vid körning under svåra årstidsförhållanden.
Behovet av olika slags däck för varierande användningsområden växte i takt med den dynamiska utvecklingen av fordonstillverkningen över hela världen. Continental bygger nu upp ett ändamålsenligt testcenter för att hålla jämna steg med kraven på marknaden. Precis intill Lüneburg Heath öppnas däcktestanläggningen Contidrom 1967.
År 1968 körde den första elektroniskt styrda bilen ut på vår testbana Contidrom till den församlade pressens och publikens jubel. Syftet med detta visionära projekt var att ta reda på hur däck skulle kunna testas med precision genom att använda vetenskapliga metoder under förprogrammerade förhållanden. Men man kan också se det som, att konstruktörerna på Continental banade vägen för framtida självkörande fordon.
Även idag fortsätter Continental arbetet med nya teknologier som hjälper till att utveckla självkörande fordon. På slutna testbanor används just nu CUbE – “Continental Urban Mobility Experience” – denna kan aktiveras med hjälp av en smartphone app för att tryggt transporter passagerare till önskad destination. På andra ställen gör forskare försök att möjliggöra automatisk motorvägskörning och automatisk vägvisning i parkeringsgarage. Det förarlösa alternativet inspirerar också till idéer inne i kupén: Continentals konstruktörer kan gör om kupén till något så mysigt och inbjudande som ett vardagsrum.
Continental börjar massproducera radialdäck första gången 1960. Företaget introducerar bokstaven R som beteckning för däcket, det blir sedan standarden för radialdäck för däcktillverkare över hela världen.
År 1955 blir Continental det första företaget i Tyskland som tillverkar slanglösa däck för personbilar, och tar här även hänsyn till fordonstillverkarnas önskemål. Däcken är mycket tillförlitligare än traditionella däck.
År 1952 kan Continental erbjuda de första däcken i Europa speciellt utvecklade för vinter- och isförhållanden, М+S (Mud and Snow).
I ett nära samarbete med Daimler-Benz och Porsche, upprepar Continental mellan 1951 och 1955 sina succéer på racingbanorna från innan kriget. Förare som Stirling Moss, Karl Kling och Juan Manuel Fangio vann franska brittiska, nederländska och italienska Grand Prix i bilar utrustade med high-speed Continental däck.
I slutet av kriget 1945 ger brittiska militärregeringen tillstånd till Hannover fabrikerna att återuppta produktionen.
Under kriget hade forskare fortsatt arbetet med nya modeller och teknologier. Ett resultat av detta var patentet för slanglösa bildäck som företaget fick 1943.
Mellan 1935 och 1940 vann Mercedes och Auto-Union (idag Audi) bilar utrustade med Continental racingdäck en fantastisk rad racingsegrar. Fyra segrar i rad i tyska Grand Prix, fyra segrar i nordafrikanska Tripoli-racet, tre i Italien, plus ett stort antal hastighetsrekord med hjälp av förare som Rudolf Caracciola, Berndt von Rosemeyer och Hans Stuck gav internationell berömmelse.
Continental under andra världskriget
Efter andra världskrigets utbrott 1939, regleras däck- och gummiproduktionen hårt för att tillgodose militärens behov av lastbils- och flygplansdäck och för att tillverka kläder, skor och andra förnödenheter. I likhet med många andra tyska företag under denna tid, använder Continental tvångsarbetare som tillhandahålls av det så kallade Tredje riket. Denna skamfyllda tid är något som ångras djupt och som för närvarande undersöks i en historisk studie som kommer att publiceras 2021.
I början av 1900-talet genomgår Continental en transformering inom sitt huvudsakliga tillverkningsområde: bildäck. Företagets arbete blir en fantastisk succé redan från start – och det pågår ännu idag.
Carbon black börjar användas vid däcktillverkningen 1926, som ett förstärkande fyllnadsmaterial för att ge däcket ökad motståndskraft mot slitage och ålder – samt för att få den karakteristiska färgen.
År 1921 blir Continental det första företaget i Tyskland att lansera corddäcket på marknaden. Cordfibermaterial är smidigare, vilket innebär en väsentlig förbättring jämfört med det stelare, rutvävda linnematerialet.
Men allt handlar inte om bildäck. Flygpionjären Louis Blériot skapar historia genom att 1909 vara den första att flyga över Engelska kanalen. Continental Aeroplan material täcker vingarna och flygplanskroppen på planet.
Continental uppfinner den avtagbara fälgen för sedanbilar år 1908, en fantastisk innovation som sparar både tid och kraft vid däckbytet.
År 1904 presenterar Continental världens först bildäck med mönster.
Den 25 mars 1901 utrustas Karl Benz bil, den första som kommer att kallas Mercedes, med Continental pneumatiska däck. Den vinner sensationellt i racingtävlingen Nice-Salon-Nice, genom att köra den 414 kilometer långa sträckan på 6 timmar 45 minuter och 48 sekunder. Segern får stor uppmärksamhet och sporrar till nya designutvecklingar.
En viktig milstolpe uppnås 1892, när Continental blir det första tyska företaget som tillverkar pneumatiska cykeldäck.
Bilden på en stegrande häst dyker upp första gången på Continentals produkter 1875 – den är inspirerad av Hannovers stadsvapen – och blir formellt företagets varumärke 1882.
Företaget Continental Kautschuk & Guttaperka grundas i Hannover 8 oktober 1871, ett och ett halv decennium innan den första bilen tillverkas. Leveranserna från huvudfabriken på Vahrenwaldervägen innehåller textiler med gummiskikt för regnrockar, varmvattenflaskor och solida däck för cyklar och vagnar.
Valet av Hannover som etableringsort var noga genomtänkt. I början av 1800-talet är staden ett blomstrande industricentrum med tillverkningsindustrier, väverier, textilfabriker och till och med lyxiga chokladfabriker. Hannover har redan 1843 förbindelser till övriga Tyskland genom en direkt järnvägslinje.
Den stegrande hästen är en av bilindustrins mest välbekanta varumärke. Den symboliserar styrka, smidighet och uthållighet. Den har sett ut på många olika sätt genom åren. Men hur och varför blev den synonym med Continental däck?
Att den första bilden på hästen dök upp är tack vare en veterinär som hette Hartmann. Han uppfann ”hov-dämpare” tillverkade av mjukt gummimaterial som gjorde att hästen inte halkade på isiga underlag. Han hade patenträttigheten och Continental producerade och distribuerade produkten. Alla ”hovdämpare” hade en bild på en häst som stegrar sig på bakbenen.
Men hästens egentliga betydelse härstammar från företagets rötter i Hannover, Tyskland, där detta tävlingsfullblod med samma namn som staden är en traditionell symbol i regionen. Första gången den dök upp var i vapenskölden för hertigdömet Brunswick-Lüneburg på 1300-talet och den används fortfarande i den tyska delstaden Niedersachsen.
Vi fortsätter vår långa innovationsserie och utvecklar två helt nya däckteknologikoncept. De kommer att resultera i ännu bättre säkerhet och komfort på vägarna i framtiden. De två systemen – ContiSense och ContiAdapt – gör det möjligt att kontinuerligt övervaka däckens skick samt att direkt anpassa däckens karakteristiska prestanda till aktuella vägförhållanden. Teknologierna gjorde sin officiella debut inför publik på Frankfurt Motor Show 2017.
ContiSense bygger på utvecklingen av elektriskt ledande gummiblandningar som gör att elektriska signaler kan sändas från en sensor i däcket till en mottagare i bilen. ContiAdapt kombinerar mikro-kompressorer inbyggda i hjulet för att justera däcktrycket med hjälp en fälg med justerbar bredd. Det gör att systemet kan justera kontaktytans storlek, vilket är en avgörande faktor för säkerhet och komfort vid olika vägförhållanden.
Både ContiSense och ContiAdapt har integrerats i ett konceptdäck som gör att fördelarna med de båda systemen kan utnyttjas fullt ut. Däckets design karakteriseras av tre olika mönsterzoner för körning på våta, hala eller torra underlag. Beroende på däcktryck och fälgbredd aktiveras olika mönsterzoner och konceptdäcket använder det ”fotavtryck” som krävs vid varje tillfälle. På detta sätt kan däckets egenskaper anpassas till aktuella vägförhållanden och förarens önskemål.
Continental anser att de båda däckteknologikoncepten är lovande lösningar för framtidens mobilitet eftersom däcken anpassats för att kunna möta behoven från självkörande fordon och e-mobilitet.