Produkter för personbilar / Van / 4x4

Kurviga vägar

Kurviga vägar

Säker körning på kurviga vägar

I detta avsnitt ger vi säkerhetstips vid körning på slingriga vägar. Du kanske känner till dessa grundprinciper redan, men många förare gör det inte. Så en liten uppfräschning kan inte skada!

Oavsett om du inte har kört särskilt länge eller är en mycket erfaren förare gäller samma regel. Undvik att köra överdrivet fort på kurviga vägar. Denna regel gäller både för långa vägar över kullar och berg och för små rondeller i förorten.

Ofta finns uppsatta vägskyltar som varnar om en annalkande kurva, med en rekommenderad hastighetsgräns. Varför utgör kurviga vägar en potentiell fara under körsituationer? Det beror på att ett svängande fordon utsätts för två åtskilda rörelsekrafter.

Den första rörelsen är fordonet som rör sig framåt. Den andra rörelsen är trögheten hos fordonet, som sker när fordonet följer kurvan. Centrifugalkraften försöker trycka fordonet utåt, och belastningen på däcken ökar när de tvingas motstå denna kraft då de rör sig genom kurvan. Om en förare svänger vid en alltför hög hastighet förlorar däcken till slut väggreppet och börjar att slira.

Tips för körning i kurvor

Utöver att köra med låg fart finns det en användbar teknik för kurvor: att vrida så lite på ratten som möjligt och undvika att gå över mittlinjen.

Obs! Det rekommenderas inte att du kör rakt diagonalt genom kurvan på en offentlig väg. Detta gör att du hamnar i körfältet för trafiken i motsatt riktning, vilket innebär fara för andra förare.

Tanken är istället att förarna ska kunna utnyttja bredden för sitt eget körfält så mycket som möjligt, så att de kan köra igenom kurvan på ett lättare sätt och få bästa möjliga sikt. Knepet är att vrida så lite på ratten som möjligt.

Följ dessa tre steg för att köra säkert genom kurvor:

 

  • När du närmar dig en kurva saktar du ner till lämplig hastighet och placerar bilen på den sida av vägen som är i motsatt riktning jämfört med kurvan. Om vägen till exempel svänger till höger håller du dig på vänster sida i ditt körfält.
  • När du fortsätter genom kurvan för du försiktigt bilen mot den motsatta sidan av ditt körfält.
  • När du når kurvans slut för du gradvis bilen tillbaka till den vanliga positionen i körfältet, och ökar därefter hastigheten och kör ut ur kurvan rakt framåt.

Med denna körteknik följer du kurvan med största möjliga båge. Det gör kurvan mindre skarp och minskar därmed trycket på däcken och risken att få sladd och förlora kontrollen. Förare får dessutom bättre sikt över vägen och har mer tid att reagera på potentiella faror.

När du kör i kurvor måste du vara uppmärksam på andra förare och trafiken. Om andra fordon är för nära mittlinjen när du kör genom en kurva finns en risk för frontalkrock.

Tips om hur du återfår kontrollen vid sladd

Om fordonet börjar sladda på kurviga vägar får du inte drabbas av panik när du inser att bromsarna, gaspedalen och ratten inte fungerar som förväntat.

Du måste istället lyfta foten från bromsen och gaspedalen. Du måste ha båda händerna liggandes löst på ratten, men får inte göra plötsliga rörelser.

Det viktigaste är att inte vrida för kraftigt på ratten och trampa för hårt på bromspedalen. När fordonet har saktat ner något kan du försiktigt återta kontrollen. Tryck försiktigt ner bromspedalen och börja styra igen.

Hitta ditt däck

Den snabbaste vägen till det perfekta däcket.

Körning i snöväder

Körning i snöväder

Så gör du när det blir snö och is.

Läs mer här

Semesterresa

Semesterresa

Se till att däcken är körklara för semestern.

Läs mer här

Körning i kraftigt regn

Körning i kraftigt regn

När väderleken slår om till vått väder kan körförhållandena ändras.

Läs mer här