Produkter för personbilar / Van / 4x4

Körning i snöväder

Körning i snöväder

Tips för körning på vintern

Snabba fakta: Så här kör du i snöväder

 • Manövrera ditt fordon sakta och smidigt, även vid inbromsning, styrning, acceleration och växling.
 • Accelerera fordonet lugnt på låga varvtal och växla upp till en högre växel så fort som möjligt.
 • Håll ett längre avstånd mellan din bil och framförvarande fordon, så att bromsavståndet förlängs.
 • Försök att inte få panik om bilen sladdar. Parera sladden försiktigt. Ta inte bort händerna från ratten och tryck inte hårt på bromspedalen.
 • Sätt på helljuset. Om sikten är mindre än 100 m, sätt på dimljusen. Kom ihåg att stänga av dem när sikten blir bättre.
driving_in_snow_picture

Vinterförhållanden kan innebära stora utmaningar för förare. Vid temperaturer under fryspunkten, dålig sikt och hala vägförhållanden finns det en stor risk för att du tappar kontrollen över fordonet och att en olycka uppstår.

Det är därför det är viktigt att du genomför rätt förberedelser både för dig själv och för ditt fordon när snöfallet kommer. Det är även viktigt att du anpassar din körstil så att du kan undvika farliga situationer. Här är några användbara tips om säker körning i snöväder.

Montera vinterdäck

Låt oss börja med däcken. Kontrollera regelbundet slitbanan för slitage och byt ut den vid behov. I Sverige är den lagliga gränsen för mönsterdjup 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck. Vi rekommendar att ni börjar fundera på att byta till nya däck innan däcken når den lagliga minimumgränsen. Kontrollera att du har korrekt däcktryck eftersom detta också förbättrar bilens styrning och utnyttjar bränslet mer effektivt.

Du måste också se till att montera vinterdäck eller året runt-däck på fordonet. Dessa däck har ett specialutformat däckmönster för bättre väggrepp på snö och is, och använder en unik gummisammansättning som är flexibel även i kalla och våta förhållanden. Se till att du använder däck som har certifierats med symbolen med en snöflinga på ett berg med tre toppar på däcksidan.

Innan du börjar köra

 • Innan du börjar köra ska du undersöka körvägen och planera så att du har tillräckligt med tid att ta dig till målet. Kontrollera väderleksrapporten och trafiknyheterna för orten för att få information om potentiella störningar. Planera körningen så att du kan åka på så många stora vägar som möjligt, eftersom sannolikheten är större att dessa vägar har plogats och sandats.

 • Borsta bort all snö från bilens fönster, speglar, lyktor och tak innan du kör. Att köra med snö på bilen är farligt och kan innebära brott mot lagen. Klumpar av snö kan till exempel falla av bilen och blockera sikten för andra förare.

 • Fyll på spolvätsketanken med starkt koncentrerat frostskyddsmedel så att vätskan inte fryser på glaset. Imma på vindrutans insida måste också tas bort. Det är olagligt att köra när du inte har fullgod sikt genom samtliga av bilens rutor.

 • Det är viktigt att du har en full tank, så se till att besöka närmaste bensinstation innan du påbörjar resan.

 • Se till att ha ett par solglasögon av god kvalitet till hands, så att du inte bländas av starkt reflekterat solljus i snön. Se även till att mobiltelefonen är fulladdad, och att du har sparat numret till hjälpservicen, så att du omedelbart kan ringa efter hjälp om något händer.

 • Förbered för ett eventuellt nödstopp vid vägkanten genom att packa ett nödlägespaket med mat, dryck, en ficklampa och extra kläder, och lägg paketet i bakluckan. Det rekommenderas även att du tar med dig en väst eller liknande klädesplagg som syns väl i mörker, en varningstriangel och ett första hjälpen-paket.

 • Se till att du har på dig torra och bekväma skor när du kör. Försök undvika att få med dig snö in i bilen. Den orsakar vattenpölar när den smälter, och detta kan göra att pedalerna blir hala.

Gör så här för att köra i snöväder och på hala vägar

Den viktigaste regeln är att samtliga kontroller och reglage för bilen – inklusive bromsarna, styrningen, gasen och växlarna – ska användas långsamt och mjukt.

 • Öka farten mjukt och försiktigt på låg växel och växla upp så snabbt som möjligt. Håll en låg hastighet, se upp för potentiella faror och se till att du har tillräckligt med tid att bromsa och styra. Använd tvåans växel istället för ettans för att minska risken för att däcken slirar.
 • Håll ett större avstånd, som möjliggör en längre bromssträcka, mellan dig och fordonet framför, särskilt i väderförhållanden med regn, is och snö. Håll ett avstånd som är upp till tio gånger längre än det avstånd som rekommenderas vid torrt, klart väder.
 • Se till att du har mycket utrymme framför bilen när du startar i eller kör upp för backar, så att du kan hålla en jämn fart utan att behöva växla eller gasa för mycket.
 • När du kör nedför en backe ska du använda en låg växel och undvika inbromsningar om det inte är absolut nödvändigt. Vi påminner återigen om vikten av att hålla ett tillräckligt långt avstånd till bilen framför dig.
 • Växla ned och använd motorbromsen för att sänka bilens fart. Om du absolut måste använda bromsarna ska du trampa försiktigt på pedalen.
 • När du närmar dig en kurva ska du börja att bromsa in innan du börjar vrida på ratten. Om bilen förlorar väggreppet får du inte drabbas av panik. Det bästa att göra är att släppa upp gaspedalen och se till att hjulen fortsätter vara riktade i körriktningen.
 • Om bilen börjar slira får du inte drabbas av panik. Styr mjukt och försiktigt. Om till exempel bilens bakdel börjar slira åt vänster ska du styra åt vänster. Du får absolut inte släppa ratten eller göra en kraftig inbromsning.
 • När du kör genom kraftigt snöfall måste framlyktorna vara påslagna. Kör inte med enbart varselljus. Om sikten blir mindre än 100 meter ska du sätta på dimljusen. Kom dock ihåg att stänga av dem när sikten förbättras.
 • Om det inte finns något grus på vägarna ska du inte köra i hjulspåren från andra fordon. Packad snö är mycket halare än nysnö.

Hitta ditt däck

Den snabbaste vägen till det perfekta däcket.

Körning i kraftigt regn

Körning i kraftigt regn

När väderleken slår om till vått väder kan körförhållandena ändras.

Läs mer här

Kurviga vägar

Kurviga vägar

En användbar teknik för kurviga vägar.

Läs mer här

Semesterresa

Semesterresa

Se till att däcken är körklara för semestern.

Läs mer här