Produkter för personbilar / Van / 4x4

Ny guide för däckköp

Ny guide för däckköp

Ta reda på fakta innan du köper nya däck

Snabba fakta: Checklista för nya däck

  • Använd din fordonshandbok för att hitta rätt däcktyp.
  • Däckstorleken bestäms av bredd, diameter samt ett mått som beräknar höjden i förhållande till bredden.
  • Belastningsindexet visar hur mycket last ditt fordon klarar.
  • Hastighetsindexet visar vilken maxhastighet däcket klarar.
  • Använd samma modell och däckmärke till alla fyra hjulen.

Ditt fordons prestanda och väghållning beror på däcken. När allt kommer omkring är däcken den enda kontakten mellan bilen och vägbanan.

Så när det är dags att köpa en uppsättning nya däck till ditt fordon finns det flera faktorer för dig att ta hänsyn till, inklusive din körstil, din budget och var någonstans du bor. 

Huvudkrav

Det första kravet när du väljer nya däck är att de passar till ditt fordon. Din ägarhandbok och dokumentation innehåller en lista med passande däcktyper. Du kan även hitta ett däcks nyckelegenskaper på dess sidovägg. Titta på de däck som din bil har nu och använd det som utgångspunkt.

Vi rekommenderar bestämt att ett fordon har samma däck på varje hjulposition. Denna enhetlighet är avgörande för att upprätthålla prestandan och väghållningen.

Däckstorlek tillhandahålls som bredd, diameter och förhållandet höjd-bredd. Bredden är ett tresiffrigt tal som mäter antalet millimeter från den ena sidoväggen till den andra (1). Förhållandet är ett två- eller tresiffrigt procenttal för höjden i förhållande till bredden (2). Diametern, som anges i tum, måste motsvara hjulstorleken på ditt fordon (4).

Däck kan även variera i konstruktion vilket anges med bokstaven R (3). Fram till 1970-talet var diagonaldäck vanligast. De har en stomme gjord av gummibehandlade kordskikt med kanter virade runt kanttråden. I den moderna biltekniken har diagonaldäcket ersatts helt av radialdäcket. Korderna i stommen på ett radialdäck löper i rät vinkel i förhållande till körriktningen. Sedda från sidan löper korderna radiellt – vilket ger däcket dess namn.

Däcken måste kunna bära upp belastningen från fordonet. Denna kapacitet kallas för lastindex. Kontrollera indexet för att fastställa vikten och multiplicera den sedan med antalet däck för att få fram den totala last som kan bäras upp.

Hastighetsklassificeringen som betecknas med en bokstav på sidoväggen (5) är den högsta hastighet som däcket har kapacitet för. Observera att slitbanan brukar slitas fortare på däck med en högre maxhastighet. Hastighetsklassificeringen måste vara minst lika hög som fordonets maxhastighet.

Tillverkaren ger dig också information om det perfekta däcktrycket för att bilen ska fungera optimalt. Var mycket försiktig om du använder ett däck som är nära sitt högsta nominella tryck. Det förändrar bilens väghållning och ökar slitaget på däcket.

Se till att kontrollera sidoväggen för annan information som storlek (6), säkerhetskoder och ikoner från organisationer. De anger huruvida däcket är godkänt för ditt land och uppfyller vanliga kvalitetsstandarder.

Valfria överväganden

Sammantagna reducerar huvudkraven på ett däck ditt urval. För personbilsdäck finns det dock fortfarande många andra alternativ. Att välja rätt däck för dig beror på din körstil och din budget.

Är du ute efter tyst och bekväm körning? Däck i denna kategori har en slitbana utformad för att minimera buller. Slitbanans gummi kan dock vara mjukare vilket ökar graden av slitage. Följaktligen är tysta däck bäst lämpade för belagda vägar.

Eller så letar du kanske efter däck som ger bäst bränsleekonomi? Dessa däck har en slitbana med lägre rullmotstånd som ger avsevärt bättre miltal per liter bränsle.

Om du kör på obelagda vägar eller gillar lite terrängkörning är däckets mångsidighet av central betydelse. Ett terrängdäck för alla typer av terräng kan vara tillräckligt. Eller så kan du överväga det extra sidoväggsskydd som ett terrängdäck har. Många specialdäck för lastbilar, t.ex. däck för körning i lera, ger extra grepp för olika slags terräng.

Avslutningsvis ska du vara uppmärksam på att olika däcktyper ger olika väghållning. Ge dig själv tid att anpassa dig när du kör, accelererar och bromsar med nya däck.

Vinterdäck, sommardäck och året runt-däck

Körförhållandena varierar under året. Många bilar levereras med året runt-däck för allmänna syften.

När det dags att köpa nya däck bör du tänka på ditt lokala klimat. Att växla mellan en uppsättning sommar- och vinterdäck – eller året runt-däck och vinterdäck – kan vara lämpligare.

Året runt-däck fungerar under många olika förhållanden. De erbjuder godtagbart grepp och hyfsad livslängd för slitbanan. De har dock inte lika bra prestanda som sommardäck på sommaren. De är inte heller lika säkra som vinterdäck vid extremt vinterväder.

Slitbanemönster på vinterdäck är utformade för att vara effektiva på snö och i modd. De ger förbättrad väghållning och kortare bromssträckor på snö och is.

Originaldäck från tillverkaren

Din bil levereras med förmonterade däck. Detta är originaldäcken som valts av fordonstillverkaren och uppfyller dennes exakta krav efter att ha genomgått en rad noggranna tester. Originaldäck kan vara nya modeller, finjusteringar av ett befintligt däck eller ett däck som finns i lager och föredras. För många förare är det ett enkelt och bekymmersfritt alternativ att välja originaldäck till sitt fordon.

Hitta återförsäljare

Köpa vinterdäck

Köpa vinterdäck

Däcken du behöver när vägarna täcks av is.

Läs mer här

EU-däckmärkning

EU-däckmärkning

Allt om EU-däckmärkningen och vad den betyder.

Läs mer här