Produkter för personbilar / Van / 4x4

Köpa vinterdäck

Köpa vinterdäck

Vinterdäck är ett viktigt inköp inför vintern

Snabba fakta: Vad du behöver veta om vinterdäck

  • Om temperaturen når under 7 grader där du befinner dig på vintern ska du köpa vinterdäck. I vissa länder är det lagstadgat.
  • Leta efter M+S och en snöstjärnesymbol på sidoväggen, det betyder att däcket överensstämmer med internationella bestämmelser.
  • Sätt på vinterdäck på alla fyra hjulen för att få bästa möjliga kontroll och grepp för ditt fordon.
  • Kontrollera lufttrycket enligt din fordonshandbok för att alltid behålla perfekt prestanda och säkerhet.

Du har alltså bestämt dig för att köpa vinterdäck till bilen. Grattis! Om du bor i en region där temperaturen understiger 7 grader varje vinter är detta ett mycket bra beslut som ökar säkerheten för både dig själv och för andra förare på vägen. Vinterdäck har unika egenskaper som minskar riskerna vid snö, is och låga temperaturer på vägen, vilket ger förare bättre kontroll när de kör. 

Nu när du har bestämt dig är det bra att göra lite efterforskningar. När du till exempel införskaffar en uppsättning vinterdäck måste du montera dem på alla fyra hjul på bilen. Detta gör att fordonets köregenskaper blir så bra som möjligt och minskar risken för att fordonet förlorar väggreppet vid den bakre eller främre axeln vid körning på hala vägar. Använd inte både sommardäck och vinterdäck samtidigt på personbilar.

Här följer lite fler viktiga saker att tänka på innan du väljer en ny uppsättning vinterdäck.

Därför är vinterdäck är mer effektiva när det blir kallare

De utmärkande egenskaperna hos ett bra vinterdäck är slitbanemönstret, mönsterkanalerna och däckets sammansättning. Dessa däck är utformade för att klara av förhållanden som uppstår när vädret börjar bli kallare och vägen täcks med is.

Vinterdäck har ett specialutformat slitbanemönster som ger ett överlägset väggrepp på snötäckta, våta och isiga vägar. Hjulets rotation pressar in snön i de bredare däckspåren och ger ett ökat väggrepp. Slitbanan har även mönsterkanaler – små, tunna spår – som ger extra väggrepp då de gör slitbaneblocken mer böjliga så att de kan gräva sig ner djupare i snö eller is.

Slutligen består däckets sammansättning av en större andel naturgummi, så att däcket håller sig mjukt och flexibelt vid kalla temperaturer. Om däcksammansättningen inte har utformats för vinterförhållanden – vilket är fallet med till exempel sommardäck – kommer den att hårdna och bli skör. Detta leder i sin tur till ett kraftigt försämrat väggrepp och försämrad stabilitet.

Vinterdäckets sidoväggsmärkningar

Vinterdäcken kan identifieras genom en av de två symbolerna på däcksidan. Dessa symboler är M+S-symbolen samt symbolen med en snöflinga på ett berg med tre toppar. Båda dessa är standarder inom branschen. Om ingen av dessa symboler finns på däcksidan är däcken inte lämpliga för användning på vintern.

1. M+S-symbolen

Däck med M+S-symbolen har ett slitbanemönster, en däcksammansättning eller en struktur som är utformad för att ge bättre resultat i snöväder än vanliga däck, särskilt vad gäller förmågan att sätta fordonet i rörelse eller upprätthålla fordonets rörelse.

2. Symbolen med en snöflinga på ett berg med tre toppar

Symbolen med en snöflinga på ett berg med tre toppar är en certifiering som uppfyller strängare krav som ges till vinterdäck i enlighet med UNECE-bestämmelserna (giltigt inom EU och andra länder) och däckbestämmelserna som gäller i USA och Kanada. Den höga prestandan på snö för dessa vinterdäck har genom tester bevisats uppfylla eller överstiga de angivna gränserna. Dessa däck ger hög säkerhet och god kontroll på snö, på isiga vägar och i allmänhet vid låga temperaturer.

Vinterdäckens storlek och tryck

När du köper en ny uppsättning vinterdäck för ditt fordon måste du kontrollera storleksspecifikationerna som anges av tillverkaren. Denna information finns i ägarhandboken, vid dörrkarmen på bilens vänstra sida eller under tanklocket. Om du vill att allt ska gå så smidigt som möjligt ska du använda samma däckstorlek som däcken som ingick i originalutrustningen.

För vinterdäck är det rekommenderade däcktrycket i PSI detsamma som för sommardäck. Som tidigare nämnt finns den här informationen i ägarhandboken, vid dörrkarmen på bilens vänstra sida eller under tanklocket. Det går inte att undvika fluktuationer i lufttrycket. Varje gång lufttemperaturen sjunker med 10 grader tappar däcken PSI.

Det viktiga är att observera lufttrycket i däcken varannan till var fjärde vecka och fylla på efter behov. Körning med för lågt lufttryck i däcken påverkar bränsleekonomin och däckmönstret och kan även öka risken för punktering.

Hitta återförsäljare

Tips för att köpa nya däck

Ny guide för däckköp

När det dags att köpa en uppsättning nya däck till din bil är det detta du ska tänka på.

Läs mer här

EU:s däckmärkning

EU-däckmärkning

Allt om EU:s däckmärkning och vilken information den ger dig.

Läs mer här

Vilken däckstorlek passar min bil?

Däckstorlek

Att välja rätt däckstorlek för din bil.

Läs mer här

Winter tire laws

Winter tire laws Europe

In some European countries snow chains may only be used where there’s sufficient snow. Time to learn about Europe’s legal tyre requirements.

Läs mer här