Produkter för personbilar / Van / 4x4

Ståplattor

Ståplattor

Ståplattor orsakade av långtidsparkering och förvaring

Många personer låter bilen stå parkerad under längre tider – hela dagar, veckor och till och med månader. Om du tillhör dem kanske du lägger märke till en viss störning eller lätta vibrationer när du återigen kör bilen, men det är en sensation som vanligtvis försvinner efter några körda kilometer.

Detta fenomen kallas för ståplattor och är ett tillstånd som uppstår när ett däck har varit orörligt under tyngden av ett fordon under en längre tid. Däcket har en ståplatta på ytan som varit i kontakt med marken. Blir du orolig? Var inte det. Låt oss titta närmare på orsakerna till ståplattor och även gå igenom tips om hur du förhindrar det.

Från rullande däck till ståplattor

När du börjar köra bilen roterar däcken på hjulen snabbt från ett ”avspänt tillstånd” till ett ”belastat tillstånd” cirka 480 gånger per kilometer (beroende på hastighet). Den konstanta rörelsen alstrar värme, vilket gör gummit i däcken mjukare – detta är däckens standardbeteende.

När du stannar och parkerar bilen kan kontaktytan på däcket dock plattas till något där det är i kontakt med marken allteftersom däcken svalnar. Det inträffar mest sannolikt när däcken utsätts för kraftiga svängningar i omgivningstemperatur, när bilen stått parkerad över natten vid kyla eller om den stått på förvaring under en längre tid. En annan faktor är däcktrycket och om däcken har för lågt tryck eller är överbelastade.

Det finns två typer av ståplattor: tillfälliga och halvpermanenta. Allvarlighetsgraden för ståplattor beror på faktorer som storlek, belastning, inre struktur, omgivningstemperatur och på hur lång tid däcket varit orörligt. 

Tillfälliga eller semipermanenta ståplattor

I de flesta fall är ståplattor tillfälliga. Om ett fordon inte har körts på några dagar eller veckor – om du till exempel har varit på semester och parkerat bilen på flygplatsen – kan förare känna av lätta vibrationer under bilfärdens första kilometrar. Ståplattorna försvinner så snart däcken har värmts upp till sin vanliga drifttemperatur och återfått sin normala form.

Halvpermanenta ståplattor kommer att uppstå om däcken har stått stilla och belastats under en månad eller mer. Detta skulle typiskt kunna hända om du låter fordonet stå under vintern eller om det transporteras utomlands. De långa vilotiderna, särskilt i kombination med höga temperaturer och lågt däcktryck, kan orsaka mer omfattande ståplattor som normal körning inte rår på.

Om du misstänker att dina däck har halvpermanenta ståplattor bör du i första hand kontakta din lokala däckspecialist eller verkstad, så får du vägledning kring hur problemet kan åtgärdas.

Tips för att förhindra tillfälliga ståplattor

Att upprätthålla rätt däcktryck är en effektiv strategi för att minska risken för ståplattor.

Däck med för lågt tryck är mer mottagliga för ståplatta, och det avråds i allmänhet från att använda däck när de har för lågt tryck eller är överbelastade.

Om du ska ge dig ut på en längre bilresa, köra fort och ha tung last, bör du öka lufttrycket i däcken i linje med fordonstillverkarens rekommendationer.

Visste du att en minimal ökning på 0,2 bar i däcktryck leder till lägre driftstemperaturer för däcken? Det i sin tur gör ståplattor mindre sannolika.

Och om du tänker låta bilen stå under en längre tid bör du först öka lufttrycket i däcken med 0,2 bar och på så sätt minska risken för att ståplattor ska uppkomma.

I båda fallen är det dock viktigt att aldrig överstiga det högsta rekommenderade däcktrycket för kalla temperaturer.

Hitta återförsäljare

Byte av däck

Byte av däck

Hur lång tid kan däck användas innan de behöver bytas?

Läs mer här

Däckskada

Däckskada

Låt oss diagnostisera problemet.

Läs mer här

Däckreparation

Däckreparation

Läs om vad som är tillåtet att reparera på ett punkterat däck enligt lag, och huruvida det är bättre att köpa ett nytt däck.

Läs mer här

Kassering av däck

Kassering av däck

Läs om hur förbrukade däck återvinns på ett ansvarsfullt sätt.

Läs mer här