Produkter för personbilar / Van / 4x4

Däcktyper

Däcktyper

Känn till skillnaden mellan olika däcktyper

Snabba fakta: Olika typer av däck

  • Sommardäck har en speciellt utvald gummiblandning som ger fantastiskt grepp och kontroll både på torra och våta vägar under varmare förhållanden.
  • Vinterdäck ger ett mycket bra grepp på vägbanor som är täckta av snö och is, samt även på våta vägar vid kyla.
  • Allvädersdäck är ett hybridalternativ som drar fördel av både sommar- och vinterdäckets fördelar.
  • 4x4 däck har bättre grepp i tuffa terränger som lera, gräs och snö utan att underlagen fastnar och täpper igen slitbanan.

Däcket är så mycket mer än en luftfylld ring av gummi. Det är ett komplext stycke ingenjörskonst som förekommer i många former och är utformat för att hantera en uppsjö av utmaningar. Här går vi igenom de olika typerna av däck på marknaden och de specifika fördelar som de kan erbjuda ditt fordon.

Det finns två huvudsakliga områden där en typ kan särskiljas från en annan – gummiföreningen och slitbanemönstret. Dessa i sin tur bestäms av miljön och de förhållanden där däcket används. Så länge som rätt däckteknik används kan du vara förvissad om att hjulen på din bil eller lastbil kommer att ha utmärkt väghållning och grepp.

Sommardäck

Sommardäck har en särskild gummiförening som ger utmärkt grepp och väghållning på såväl torra som fuktiga vägar under varmare förhållanden. De har även reducerat rullmotstånd, högre bränsleeffektivitet och ger upphov till mindre vägbuller.

Slitbanemönstret på ett sommardäck är mer strömlinjeformat än på ett vinterdäck, med färre räfflor för att pressa undan vatten, vilket maximerar kontaktytan mot vägen. Följaktligen har fordonet överlägsna grepp- och bromsegenskaper under torra sommarmånader.

Just dessa egenskaper – den unika gummiföreningen och enkla slitbaneutformningen – gör dock sommardäck olämpliga för körförhållandena på vintern. När temperaturen sjunker under 7 °C blir föreningen hård och skör och slitbanans utformning kan inte hantera snö eller is på rätt sätt.

Vinterdäck

Vinterdäck ger suveränt grepp på vägytor täckta av snö och is liksom på fuktiga vägar under kalla förhållanden.

Slitbanans förening på ett vinterdäck innehåller mer naturgummi, så det blir inte hårt när temperaturen sjunker under 7 °C. Det förblir flexibelt och mjukt i kalla klimat för att reducera stoppsträckan vid bromsning.

Slitbanans utformning har djupare block som gräver sig ned i snö och is för att ge bättre grepp. Vinterdäck har dessutom många mönsterkanaler. Dessa är utmärkta för att pressa undan vatten och slask från bilens färdväg och minskar risken för vattenplaning.

Vinterdäck bör dock inte användas på sommaren. Föreningen är alldeles för mjuk för torr asfalt, vilket gör att den slits ut snabbare. Dessutom leder det ökade rullmotståndet till större bränsleförbrukning och vägbuller.

Året runt-däck

Än så länge kan inget enskilt perfekt däck hantera alla väderförhållanden under hela året. Som vi slagit fast ger ett sommardäck undermåligt grepp i snö och ett vinterdäck fungerar illa på varm asfalt. Med ett året runt-däck kommer du dock i närheten av att förena de båda motsatserna. Om du bor i en region med måttligt klimat under vintern och sommaren eller i en stad där gatorna plogas och du kör mindre än 10 000 kilometer kan det räcka med sådana däck.

Ett året runt-däck kombinerar egenskaperna hos sommar- och vinterdäck och erbjuder en hybridlösning med fördelarna från båda. Ett året runt-däck kan dock inte motsvara de speciella årstidsanpassade egenskaperna hos sommardäck eller vinterdäck i dessa däcks respektive element. Kom ihåg att ett året runt-däck aldrig är något annat än en kompromiss. De tillhandahåller endast en gedigen blandning av egenskaper för förare som inte räknar med att behöva hantera extrema väderförhållanden.

Däck med punkteringsskydd

Däck med punkteringsskydd är en av de största uppfinningarna inom bilindustrin sedan det pneumatiska däckets tillkomst eller övergången från diagonal- till radialdäck. Varför är det så revolutionerande? I händelse av en punktering eller ett plötsligt minskat lufttryck förblir ett däck med punkteringsskydd fullt funktionsdugligt tills föraren tagit sig hem säkert eller till närmaste verkstad.

Funktionaliteten hos däck med punkteringsskydd erhålls genom starka och tjocka förstärkta sidoväggar så att det går att köra på dem tillfälligt efter en punktering. I allmänhet bör du kunna köra upp till 80 kilometer på ett punkterat däck med punkteringsskydd. Kom dock ihåg att de inte kan repareras och du måste ersätta däcket med ett nytt så snart som möjligt.

Däck för fyrhjulsdrivna lastbilar

Däck för fyrhjulsdrivna lastbilar har en bredare fördelad slitbaneutformning än konventionella bildäck, framför allt ett större slitbaneblock och djupare däckräfflor. Standarddäck fungerar dåligt på ytor som lerig mark eftersom slitbanan snabbt fylls med lera och hjulet börjar rotera till ingen nytta och gräver ner däcket allt djupare i ett hål. Som jämförelse har däck för fyrhjulsdrivna lastbilar bättre grepp i tuff terräng som lera, gräs och snö, utan att slitbaneytan sätts igen.

Hitta återförsäljare

Breda däck

Breda däck

För- och nackdelarna med att byta till breda däck.

Läs mer här

Terrängdäck

Terrängdäck

Lämna de asfalterade vägarna och ge dig ut i terrängen-

Läs mer här

Godkännanden av däck

Godkännanden av däck

Så här tar du reda på huruvida de nya däcken har godkänts.

Läs mer här