Produkter för personbilar / Van / 4x4

Vinterdäck på sommaren

Vinterdäck på sommaren

Varför du inte bör köra med vinterdäck under sommarmånaderna

I detta avsnitt kommer vi att förklara varför det är en dålig idé att köra med vinterdäck under sommarmånaderna. Skälen är goda, och vi tror att du håller med.

Det finns goda skäl till varför vinterdäck är oumbärliga på vintern. De är tillverkade av specialiserade, flexibla gummiblandningar och har unikt utformade slitbanor för att ge bästa grepp vid snöiga eller isiga vägförhållanden. De fungerar optimalt i kallt väder och vid vinternederbörd och håller förare trygga och säkra i potentiellt farliga situationer.

Men samtidigt som dessa däck är de absolut främsta i fråga om kalla klimat, blir samma egenskaper nackdelar om däcken används vid varmare temperaturer. En torr väg utan is eller snö kräver inte ett däck med bitande kanter för att ge grepp.

winter_tires_warm_roads_global

1. Vinterdäck tycker inte om varma vägar

Vinterdäckets mjukare slitbana slits ut mycket snabbare på varm asfalt. Det beror på gummiblandningen, som är utformad för att hålla sig mjuk och smidig när det blir kallare än 7 °C. Det är väldigt effektivt för att mildra de negativa effekterna av köld och ger väggrepp under vinterförhållanden.

Men om du kör med vinterdäck under hela året, kommer samma flexibla slitbana att slitas ner mycket snabbare vid varmare temperaturer. Det förkortar livslängden med så mycket som 60 procent. Det finns stor risk för att du måste ersätta dem tidigare än om du helt enkelt hade bytt ut dem mot sommardäck i början av våren.

Vår rekommendation för varmt väder är att använda året runt-däck eller sommardäck som, i jämförelse, tillverkas med en annan gummiblandning, som är utformad att klara högre temperaturer. Och, som du säkert anat, skulle blandningarna som används i sommardäck bli hårda och sköra om däcken används under vinterförhållanden.

winter_tires_fuel_economy_global

2. Försämrad bränsleekonomi

Du bör även känna till att du betalar mer för bränsle om du använder vinterdäck på sommaren.

På ett varmt underlag är rullmotståndet hos ett vinterdäck betydligt högre än hos ett sommardäck eller ett året runt-däck. Det beror på att den mjukare gummiblandningen ändrar form mer. Det leder till högre rullmotstånd, vilket leder till en ökad bränsleförbrukning, och det innebär att du måste tanka oftare än nödvändigt.

Konsekvenserna av att köra med vinterdäck på sommaren påverkar miljön och den allmänna livskvaliteten. När bilen förbrukar mer bränsle släpper den ut större mängder koldioxid. Dessutom kommer den att bullra mer, vilket gör resor mindre bekväma.

winter_tires_handling_global

3. Påverkan på hantering och säkerhet

Om du inte byter till sommardäck eller året runt-däck vid varmare väder kommer bilen inte att kunna hanteras på ett säkerhetsmässigt optimalt sätt – särskilt inte om du måste svänga plötsligt.

Tänk dig ett scenario där en förare måste göra en nödmanöver. Vinterdäck på torrt underlag är för mjuka. Hanteringen kommer inte att vara lika följsam som den det kan vara i ett kritiskt läge.

Dessutom förlängs stoppsträckan. Tester visar att användning av vinterdäck på sommaren ökar bromssträckan med minst 10 procent på torrt underlag och 26 procent på vått underlag.

Ur ett långsiktigt perspektiv får vinterdäck som har suttit på hela våren, sommaren och hösten och fram till nästa vinter troligtvis slitna slitbaneblock (på grund av den mjukare blandningen). Vinterdäck med otillräcklig slitbana har inte lika bra grepp på snötäckta eller isiga underlag, och detta påverkar körsäkerheten avsevärt. 

Hitta återförsäljare

Sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

När behöver du sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

Att välja mellan sommardäck, vinterdäck och året runt-däck.

Läs mer här

Sommardäck på vintern

Sommardäck på vintern

Varför du inte bör använda sommardäck på vintern.

Läs mer här

Så här byter du däck

Så här byter du däck

Detta är en steg-för-steg-guide som hjälper dig byta däck – oavsett om du har fått en punktering eller ska byta mellan sommar- och vinterdäck.

Läs mer här