Produkter för personbilar / Van / 4x4

När behöver du sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

Sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

Att välja rätt däck för rätt årstid

Snabba fakta: Checklista för däck för olika årstider

  • När temperaturen vid en årstid sjunker under 7 °C, är det dags att byta till vinterdäck.
  • Vinterdäck fungerar bra under alla förhållanden vid kyla, från snö och is till våta och kalla, torra vägar.
  • När årstidstemperaturerna når över 7 °C, ska du byta till sommardäck.
  • Sommardäck ger ett bra grepp på våta och torra vägbanor, god kurvstabilitet och optimal bränsleeffektivitet vid varma temperaturer.
  • Allvädersdäck ger en godtagbar kontroll under olika körförhållanden hela året runt, men vissa kompromisser måste göras för att kunna hantera både sommar- och vinterförhållanden.

Vädret ändrar sig under året och det påverkar vägarnas körförhållande. Ditt fordon fungerar bäst när det är utrustat med däck som passar till årstiden. I vissa länder är det dessutom lagstadgat. I detta avsnitt ska vi diskutera skillnaden mellan tre olika däckkategorier; sommardäck, vinterdäck och allvädersdäck.

Continental rekommenderar bestämt att rätt däck för årstiden används. Det innebär att man kör med sommardäck under den varma delen av året och med vinterdäck när det är kallt. Detta säkerställer att körsäkerheten och prestandan ligger på topp året runt.

New content item

När behöver du sommardäck?

Under den varmare årstiden, när temperaturen stiger över 7 °C, rekommenderar vi bestämt att du monterar sommardäck på dina hjul. Endast sommardäck kan garantera bra grepp på fuktiga och torra vägar tack vare sina särskilt anpassade mönster och gummiblandningar för slitbanorna. Sommardäck ger också hög stabilitet i kurvor och optimal prestanda för km per liter vid sommartemperaturer.

När behöver du vinterdäck?

När temperaturen sjunker under 7 °C är det dags att byta till vinterdäck. Dessa däck presterar bra i alla vinterförhållanden, som omfattar såväl snö och is som fuktiga och kalla torra vägar. De ger ökad bromsprestanda under snöiga och isiga förhållanden och har ett kraftigt slitbanemönster som rensar undan slask och gräver sig djupt ned i snön för bättre fäste.

Ett annat skäl till att de är så effektiva är att de är tillverkade av en specialutvecklad gummiblandning som förblir mjuk och flexibel vid låga temperaturer för att ge bättre kontroll över fordonet. Det är dock inte tillrådligt att använda vinterdäck vid varm väderlek. Den här mjukare gummiblandningen slits ut fortare på torr asfalt och måste bytas ut tidigare.

När behöver du året runt-däck?

För det första ska du veta att året runt-däck inte ger optimal prestanda under alla körförhållanden. Det är alltid en kompromiss.

Med det sagt, så är slitbanan på ett året runt-däck vanligtvis slitstarkare och håller längre än på vinterdäck. Året runt-däck har dessutom lägre rullmotstånd, vilket sparar energi och ger bättre bränsleeffektivitet. Avslutningsvis kan förare uppleva att ett året runt-däck är bekvämare och tystare för dagligt bruk.

Men även om året runt-däck erbjuder goda egenskaper under en rad olika körförhållanden innebär det oundvikliga kompromisser att hantera både sommar- och vinteregenskaper. De kan absolut ge visst grepp vid fuktiga och snöiga förhållanden. Vinterdäck ger dock bäst säkerhet och prestanda på vägar med mycket snö och is.

Hitta ditt däck

Den snabbaste vägen till det perfekta däcket.

Vinterdäck på sommaren

Vinterdäck på sommaren

Varför du inte bör köra med vinterdäck på sommaren.

Läs mer här

Sommardäck på vintern

Sommardäck på vintern

Varför du inte bör använda sommardäck på vintern.

Läs mer här

Så här byter du däck

Så här byter du däck

Detta är en steg-för-steg-guide som hjälper dig byta däck – oavsett om du har fått en punktering eller ska byta mellan sommar- och vinterdäck.

Läs mer här