Produkter för personbilar / Van / 4x4

Sommardäck på vintern

Sommardäck på vintern

Farorna med att använda sommardäck på vintern

Årstiderna växlar och vintern närmar sig. Det börjar bli kallt och kanske är det lite snö eller is på vägen. Du vet att du borde byta däck på bilen, men det kan kännas jobbigt. Du frågar dig om du kan behålla sommardäcken på ditt fordon. Det korta svaret är nej. Att använda sommardäck under vinterförhållanden är farligt och riskerar att skada dina däck.

Det kan bero på lokala väderförhållanden. Om det är torrt året runt och inte sjunker under nollan kan du klara dig med sommardäck under den milda vintern. Var på det klara med att det måste vara varmt också i fortsättningen. Sommardäck skadas i kyla. Året runt-däck kan vara ett alternativ om det bara fryser på ibland.

Vi rekommenderar att man inte använder sommardäck om det finns snö, is eller om det ofta är frysgrader. På vintern ska du ha vinterdäck på din bil.

Förlust av fäste och dåligt grepp

Sommardäck har lägre rullmotstånd än vinterdäck. Detta förbättrar effektiviteten och hanteringen samtidigt som bullernivåerna sänks. Slitbanan på dessa prestandadäck presterar dock dåligt på is och snö.

När det råder vinterväder har sommardäck dålig acceleration. Vinterdäck eller snödäck överträffar dem på snöiga vägar. Sommardäck har lågt rullmotstånd vilket leder till långa bromssträckor på is eller snö. Ett vinterdäck har en djup slitbana som gräver sig ned djupt i snö och får grepp på is, vilket ger kortare bromstid. Jämfört med sommardäck är gummiblandningen för vinterdäck mycket mjukare och mindre känslig för kalla temperaturer.

Gummiblandningen på sommardäck är avsedd för varmt väder. När temperaturen sjunker blir gummit styvare. Även om det inte finns snö eller is förlorar däcket fäste.

Året runt-däck har också sämre fäste i snö. Det är större risk att dessa däck slirar när du svänger, accelererar och bromsar. I områden där det snöar mycket rekommenderar vi att året runt-däck byts mot vinterdäck.

Risk för skada på grund av kalla temperaturer

Även på torra vägar utan is och snö innebär vintern kallare temperaturer. Sommardäck är inte konstruerade för kall väderlek. Däckets slitbana styvnar. Förutom att fästet blir sämre innebär detta en risk för själva däcket.

Däcket mister sin elasticitet och kan spricka. Det finns risk för att det lossnar flisor från det ovanligt styva trådblocket. Det är inte säkert att köra med däck där det lossnat flisor eller bildats sprickor, och de måste bytas.

Att köra med sommardäck på vintern kan betraktas som olämplig användning och garantin omfattar vanligtvis inte skador som uppstår.

Kompromissen året runt-däck

Om de lokala väderförhållandena är milda kan du utrusta din bil med året runt-däck på vintern eller hela året. Rätt däck beror på hur kallt det blir, samt din körstil och det antal kilometer du kör.

Året runt-radialdäck är dock inte lämpliga för extrema vinterförhållanden. De bromsar långsammare än vinterdäck vilket utgör en säkerhetsrisk. De är också mindre effektiva i varma och torra förhållanden än ett sommardäck.

Hitta ditt däck

Den snabbaste vägen till det perfekta däcket.

Sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

När behöver du sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

Att välja mellan sommardäck, vinterdäck och året runt-däck.

Läs mer här

Vinterdäck på sommaren

Vinterdäck på sommaren

Varför du inte bör köra med vinterdäck på sommaren.

Läs mer här

Så här byter du däck

Så här byter du däck

Detta är en steg-för-steg-guide som hjälper dig byta däck – oavsett om du har fått en punktering eller ska byta mellan sommar- och vinterdäck.

Läs mer här