Produkter för personbilar / Van / 4x4

Så här byter du däck

Så här byter du däck

Har du fått punktering? En guide till ditt däckbyte.

Det finns flera anledningar till att förare kan behöva byta ut samtliga däck på fordonet:

 1. Det kan vara dags för ett däckbyte på grund av årstiden, dvs. byte från sommardäck till vinterdäck eller vice versa.
 2. Däcken kan vara skadade eller uppvisa tydligt slitage på slitbanan. Kontrollera slitageindikatorerna för att ta reda på om så är fallet.
 3. Däcken kan vara 10 år eller äldre. Informationen som finns på sidoväggen visar däckets ålder. Efter 10 år är det säkrast att byta ut däcken – oavsett skick. Fordonstillverkare kan rekommendera en annan livslängd baserat på fordonets särskilda tillämpning – se till att följa dessa.
 4. Du har fått en punktering under körningen.

Om du behöver byta däck på grund av omständighet 2 eller 3 måste du även kontrollera reservdäcket så att det inte är skadat eller slitet. Byt ut däcket mot ett nytt vid behov.

Oavsett anledning till däckbytet är själva bytet ganska enkelt att genomföra. Med hjälp av några grundläggande verktyg och vår steg-för-steg-guide bör fordonsägare kunna genomföra ett däckbyte utan problem.

Komma igång

1. Säkerheten kommer först: gör detta innan du börjar.

 • Parkera fordonet på en plan yta – byt aldrig däck i en sluttning.
 • Dra åt handbromsen och lägg växelspaken i parkeringsläget (om fordonet är automatväxlat) eller lägg i en växel (om fordonet är manuellt växlat).
 • Se till att ingen befinner sig inne i fordonet.
 • Placera stoppklossar eller tunga föremål (kilar av trä, tegelstenar, stora stenar osv.) på vardera sidan av hjulet och placera dem diagonalt från det däck som ska bytas.
 • Om du är ute och kör och får en punktering ska du stanna på en säker plats tillräckligt långt från vägen och sätta på fordonets varningsblinkers.

2. Ta bort navkapseln eller hjulkåpan, om en sådan finns.

3. Lossa – men ta inte bort – hjulmuttrarna med en hjulmutternyckeln.

Lossa dem endast så mycket att de blir lätta att ta av när fordonet har höjts upp från marken. Sitter hjulmuttrarna alltför hårt? Du kan försiktigt applicera tryck på mutternyckeln – se till att den är i horisontellt läge – med foten.

4. Höj upp bilen.

Placera en domkraft under bilen. Om du är osäker på var domkraften ska placeras hittar du information om detta i fordonsanvisningarna. Höj långsamt upp bilen tills däcket som ska bytas är ca 15 cm från marken.

5. Ta bort hjulmuttrarna.

Nu när de har lossats (steg 3) kan du ta bort dem helt för hand. Se till att du förvarar dem på en säker plats!

6. Ta bort däcket.

Dra det mot dig med båda händerna. Rulla det åt sidan och ur vägen.

Viktigt: Om du håller på att byta ut en komplett uppsättning däck och du ska förvara dem måste du märka varje däck med en krita när du tar bort det. Ange: VF (vänster fram), HF (höger fram) och så vidare. Varför måste du göra detta? På detta sätt kan du hålla reda på var varje däck monterades och ta hänsyn till detta om du ska genomföra däckrotation efter sätta tillbaka däcken vid ett senare tillfälle.

7. Byt ut däcket.

 • Behöver du byta till ett reservdäck i en nödsituation där en punktering har uppstått? Använd båda händerna och lyft upp och sätt fast det tillfälliga reservdäcket på hjulbultarna.
 • Ska du byta däck på grund av årstiden? Om däcken märkts efter den senaste årstiden (se steg 6) visar detta positionen för däckrotation för varje däck, vilket garanterar att fordonet får den korrekta inställningen och balansen. Rulla varje däck till rätt hjulnav och lyft upp dem på hjulbultarna med båda händerna.

8. Dra åt hjulmuttrarna.

Gör endast detta för hand först. Muttrarna ska alltid dras åt en efter en i en diagonal omvänd ordningsföljd, dvs. dra först åt en mutter och dra därefter åt muttern på den diagonalt motsatta sidan – inte den bredvid.

9. Sänk ner fordonet och dra åt hjulmuttrarna ytterligare med hjulmutternyckeln.

Precis som när du lossade muttrarna tidigare kan du försiktigt applicera extra tryck på den horisontellt placerade hjulmutternyckeln med foten när du drar åt muttrarna. Vanligtvis måste en momentnyckel användas med rätt kraft, eftersom du annars kan skada skruvarna genom utdragning.

10. Sätt tillbaka navkapseln eller hjulkåpan.

Fråga: Jag har precis bytt ut ett punkterat däck. Kan jag inte bara låta reservdäcket sitta kvar på bilen?

Svar: Nej. Tillfälliga reservdäck är vanligtvis av en annan däckstorlek. De är lättare, mindre och har inte samma hastighetskapacitet eller livslängd som ett permanent däck. Detta kan påverka fordonets stabilitet vid körning. Undantaget är om reservdäcket är exakt likadant som de andra däcken på fordonet.

Detta leder oss till …

11. Har du tagit bort ett punkterat däck?

Lägg det punkterade däcket i bakluckan och ta med det till en däckspecialist för reparation eller byte mot ett däck i rätt storlek.

Känner du dig osäker? Saknar du nödvändig utrustning? Tveka inte att söka hjälp från en däckspecialist. De hjälper dig med att byta ut det punkterade däcket på ett säkert sätt eller byta mellan sommar- och vinterdäck. Tips: medan de ändå håller på, be dem att genomföra en fullständig inspektion av alla dina däck – inklusive reservdäcket.

Hitta återförsäljare

Sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

När behöver du sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

Att välja mellan sommardäck, vinterdäck och året runt-däck.

Läs mer här

Vinterdäck på sommaren

Vinterdäck på sommaren

Varför du inte bör köra med vinterdäck på sommaren.

Läs mer här

Sommardäck på vintern

Sommardäck på vintern

Varför du inte bör använda sommardäck på vintern.

Läs mer här