Produkter för personbilar / Van / 4x4

Däckbyte under året

Däckbyte under året

Så här gör du när det är dags för däckbyte

Årstidsväxlingar gör det även nödvändigt att byta däck på bilen. Det här avsnittet handlar om hur och när en förare bör byta till sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck. Det finns grundläggande skillnader mellan dessa tre typer och det är bra att känna till dem.

När är till exempel den bästa tiden för sommardäck? Visst, det kan låta som en dum fråga. Namnet på däcken säger väl allt? Men användning av sommardäck rekommenderas i själva verket från påsk till oktober, alltså under vår, sommar och höst.

Sommardäck ger utmärkt grepp och hantering vid körning på våta och torra vägar. Men när temperaturen sjunker under 7 °C är det dags att byta till vinterdäck för att få bättre grepp och fäste på snötäckta, isiga vägar.

I ett annat avsnitt ska vi behandla det ofta förekommande problemet med användning av vinterdäck på sommaren och sommardäck på vintern. Det är oerhört viktigt att förare vet varför det är kontraproduktivt att köra med vinterdäck vid varmt väder och vice versa. Men det blir inget långt och komplicerat – bara en introduktion i hur särskilt framtagna gummiblandningar fungerar vid olika temperaturer. Att använda vinterdäck året runt är ingen bra idé.

Hur lång tid tar det att byta ett däck? Det är en bra fråga. Processen kan vara snabbare eller långsammare beroende på ett par faktorer. Du kan prova att göra det själv, men att lossa bultarna på hjulet kan vara rätt tidskrävande. Om du däremot bokar en tid hos de vänliga lokala däckåterförsäljarna, kan de kanske göra jobbet på så lite som 20 minuter. Det viktiga är god beredskap, och vi har några praktiska tips för hur du växlar mellan sommar- och vinterdäck utan krångel.

Slutligen ska vi ta upp vad man bör tänka på när man bromsar med nya bildäck. Oavsett om det är vinterdäck, sommardäck eller året runt-däck så är körning med en ny uppsättning bildäck lite som att prova nya vandringskängor. I båda fallen krävs lite tid och tålamod innan de blir inkörda. Vi kommer att förklara hur och varför.

Hitta återförsäljare

Sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

När behöver du sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck?

Att välja mellan sommardäck, vinterdäck och året runt-däck.

Läs mer här

Vinterdäck på sommaren

Vinterdäck på sommaren

Varför du inte bör köra med vinterdäck på sommaren.

Läs mer här

Sommardäck på vintern

Sommardäck på vintern

Varför du inte bör använda sommardäck på vintern.

Läs mer här

Så här byter du däck

Så här byter du däck

Detta är en steg-för-steg-guide som hjälper dig byta däck – oavsett om du har fått en punktering eller ska byta mellan sommar- och vinterdäck.

Läs mer här

Köra in nya däck

Köra in nya däck

Det tar ett litet tag innan nya däck är helt inkörda. Ta reda på varför – och hur man bör köra med nya däck för att få bästa möjliga prestanda och säkerhet.

Läs mer här